Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

USA primaries

Γενικά είμαι junkie, να το πω απ' την αρχή αυτό. Γουστάρω πολύ τις Αμερικανικές εκλογές γιατί είναι ένα μεγάλο talent show στο οποίο η κάθε κίνηση μετράει. Όπως για παράδειγμα το αν σηκώθηκε ή όχι πολύ γρήγορα από το τραπέζι η Hilary. Που πας βρε κορίτσι μου έτσι πανικόβλητη; Αμάν! Αφήνεις και τον Bill στα κρύα του λουτρού. Τσκ τσκ τσκ!

Super Tuesday αυτή η Τρίτη στην Αμερική με 24 πολιτείες να ψηφίζουν σε μια μέρα για υποψήφιο πρόεδρο. Από τη μια πλευρά 21 πολιτείες (41% των συνολικών ψήφων) για τους Ρεπουμπλικάνους και 22 πολιτείες (+ Αμερικανική Σαμόα και Democrates Abroad) (52% των συνολικών ψήφων) για τους Δημοκρατικούς.

Να δούμε λίγο πως έχουν τα πράγματα μέχρι τώρα στις 2 παρατάξεις. Από την πλευρά των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων έχουμε 5 μέσα:
  • John McCain 4 νίκες
  • Mitt Romney 4 νίκες (αλλά λιγότερους εκπροσώπους από ότι ο McCain)
  • Mike Huckabee 1 νίκη
  • Ron Paul
  • Alan Keyes
και 3 έξω:
  • Rudy Giuliani
  • Fred Thompson
  • Duncan Hunter
Εδώ η λογική και τα νούμερα λένε John McCain και αν και ο Mitt Romney υποστηρίζεται από τους πιο σκληροπυρηνικούς, δύσκολα θα αλλάξει η γενική ψήφος. Αξιωματικός του Ναυτικού, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και το 2000 ο McCain, αλλά έχασε από τον Bush εύκολα και στη συνέχεια τον υποστήριξε. Τίποτα άλλο προς το παρόν, θα δούμε τη δυναμική του απέναντι στον υποψήφιο των Δημοκρατικών όταν τελειώσουν οι προκριματικές.

Τώρα, στους πιο φιλελεύθερους Δημοκρατικούς έχουμε 3 μέσα:
  • Hilary Clinton 2 νίκες
  • Barack Obama 2 νίκες (αλλά λιγότερους εκπροσώπους από ότι η Clinton)
  • Mike Gravel
και 5 έξω:
  • Joe Biden
  • Christopher Dodd
  • John Edwards
  • Dennis Kucinich
  • Bill Richardson
Εδώ είναι το μεγάλο πανηγύρι για όλους. Hilary ή Obama; Τα νούμερα λένε Hilary. Αλλά ακόμα και τώρα, 48 ώρες πριν τη Super Tuesday ο Obama μειώνει τη διαφορά. Ο Edwards δεν έδωσε το endorsement του σε κανέναν από τους 2 όταν ανέστειλε την καμπάνια του. Αρκετές πολιτείες θα είναι close call. Έχω την εντύπωση πως μπορεί να γίνει η ανατροπή αλλά χρειάζεται η ψήφος των αναποφάσιστων.

Αυτές είναι ίσως οι πιο ενδιαφέρουσες προκριματικές στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια. Κυρίως λόγω του Barack Obama. Για πρώτη φορά ένας μαύρος και μια γυναίκα είναι τόσο κοντά στο να τρέξουν για πρόεδροι της χώρας. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει ταχθεί με το μέρος του πρώτου και οι Αμερικανοί ανεβάζουν τα ποσοστά συμμετοχής τους στην ψηφοφορία για να επιλέξουν αυτόν. Είναι ο αδιαπραγμάτευτος νικητής των εντυπώσεων μέχρι στιγμής. Όμως η Hilary Clinton με τις τόσο γερές επαφές λόγω Bill και τη γυναικεία ψήφο να καταλήγει στα χέρια της είναι μπροστά και δεν έκανε σοβαρά παραστρατήματα στη διάρκεια της καμπάνιας της.

Γίνεται σκληρή μάχη και δεν ξέρω κατά πόσο αυτό θα έχει καταπονήσει τον νικητή, εν όψη της αναμέτρησής του με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο. Και ο McCain αλλά και ο Romney είναι σοβαροί και σταθεροί αντίπαλοι. Δύσκολα θα υποπέσουν στο λάθος μέχρι την Election Day, στις 4 Νοεμβρίου. Έχουν καιρό όμως γι' αυτό.

Θέλω πολύ να δω live την όλη φάση. Ή θα μετακομίσω σε ένα συγγενικό σπίτι που έχει Filmnet μπας και βρω κανένα Αμερικανικό κανάλι (ποιό να είναι καλό άραγες γι' αυτή την περίπτωση;) ή θα βρω μέσω internet κανένα αν εκπέμπει live ή στην τελική θα βλέπω τα αποτελέσματα σε τίποτα ιστοσελίδες. Δεν το χάνω πάντως!

Να δώσω τη δικιά μου ευχή; Obama vs McCain. Άντε να δούμε...

3 σχόλια:

  1. χε χε! το κανες το ποστάκι κ είναι κ καλό! να συμπληρώσω ότι εκτός από talent show, τα αποτελέσματα τους καθορίζουν κ την παγκόσμια πολιτική ατζέντα για τα επόμενα 4χρόνια. :<
    για αμερικάνικο κανάλι δεν ξέρω, μόνο fox μη δεις, είναι ικανοί όταν βγαίνουν αποτελέσματα πολιτειών στα οποία προηγήται ο obama να βάζουν διαφημίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα αφού με είπες, να μην το κάνω;

    Ok για την πολιτική ατζέντα, απλά τραβηγμένο το από που το πιάνουν τα media εκεί. Μα αν σηκώθηκε ή όχι γρήγορα από το τραπέζι; Έλεος! Και το έχω υπόψιν μου για Fox...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που μου τη δίνει με τις Αμερικανικές εκλογές είναι όλοι οι celebrities που επηρεάζουν την κοινή γνώμη όσο τίποτα άλλο εμφανίζονται τόσο μα τόσο πολιτικοποιημένοι και φροντίζουν να διαφημίσουν την προτίμησή τους αρκετά. Είναι λίγο υπερβολικό... :/ Και κρίνοντας από τις επιλογές, γενικά, των Αμερικανών, πιστεύω ότι μπορούμε να λέμε ότι όποιον και να διαλέξουν, θα είναι σίγουρα η χειρότερη επιλογή. Βέβαια υποψήφιους σαν τους φετινούς δεν έχουμε ξαναδεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή