Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007

Απολαύσεις... (Part Seven)

Το φαινόμενο Χάρρυ Κλυνν...

Τώρα θα αναρωτιέστε πως πέρασα από την Coca cola και το κρασί, σε ένα πρόσωπο. Ίσως γιατί ο Χάρρυ Κλυνν δεν είναι πρόσωπο. Είναι ένας μύθος...

Ο κατά κόσμον Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης, γεννημένος το 1940, μετά από φτωχά παιδικά χρόνια, φεύγει στα 24 του για το Μόντρεαλ του Καναδά και ακολουθεί καριέρα στο stand-up comedy. Μένει εκεί 10 χρόνια και μαθαίνει πολλά.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα τον βρίσκει σε μπουάτ της Πλάκας και ακολούθως σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα της εποχής. Το 1978, το "Για Δέσιμο" σπάει ρεκόρ πωλήσεων στους δίσκους με τον "Κύριο Χατζηλάστιχο" και την "Τελεβιζιόν".

Φαίνεται τόσο απλό, αλλά πλέον τα ισοπεδώνει όλα! Με δισκογραφία (Δοξάστε με, Πατάτες, Γιώργος Σουρής, Μαλακά... Πιο Μαλακά, Έθνος Ανάδελφον, Τίποτα, Natin-Fatin, Ραντεβού με την εισαγγελία, Αποκάλυψις, Γρανίτα από Τζατζίκι και The (X) Κλυνν Files), με ταινίες (Αλαλούμ, Made in Greece, Εις Μνήμην), με θέατρο και με βιβλία, ο Χάρρυ Κλυνν είναι παντού.

Με αθάνατες ατάκες και σάτιρα που έσπαγε δόντια, ο Χάρρυ Κλυνν μου έμαθε κατά κάποιο τρόπο την νεότερη ελληνική ιστορία, από τη μεταπολίτευση και πέρα. Είναι ένας καλλιτέχνης με κύρος, με γλώσσα που πολλοί χαρακτήρισαν σκληρή, που εισήγαγε πρώτος στην Ελλάδα το stand-up comedy και το παιχνίδι με το κοινό στις παραστάσεις του.

Πάντως ο Χάρρυ έκανε πρόσφατα και ένα φάουλ, θέλω να πιστεύω με καλή καρδιά. Η υποψηφιότητά του για τη δημαρχεία της περιοχής που γεννήθηκε και μεγάλωσε δεν άρεσε σε πολλούς.

Όλοι του οι δίσκοι (πλην ενός) βρίσκονται στα χέρια μου, να'ναι καλά τα mp3 και τους ακούω συχνά. Αγαπημένος δεν υπάρχει. Είναι όλοι τους πραγματικά υπέροχοι και ξεκαρδιστικοί και δεν μπόρεσα να διαλέξω έναν για τις ανάγκες του post. Οι ήρωες του έχουν αφήσει εποχή. Ποιός δεν ξέρει τον Τραμπάκουλα, τον Βασίλη, τον Ψιτ Μανώλη;


Ρίξτε και μια ματιά σε αυτό κι εγώ σας αφήνω. Έβαλα Χάρρυ Κλυνν. "Είμαι που λες αραγμένος στον ακάλυπτο και πίνω το φραπεδάκι μου με τις 36 ζάχαρες...".

2 σχόλια: