Τετάρτη 2 Μαΐου 2007

Απολαύσεις... (Part Three)

Αααααχχ... Torrents!

Το downloading σε άλλο επίπεδο. Μιλάμε για πολλά GB. Κατεβαίνουν μέρα-νύχτα. Ταινίες πριν ακόμα έρθουν στην Ελλάδα, μουσική και video-clips, προγράμματα, τσόντες, όλα τα νέα παιχνίδια, εφαρμογές και παιχνιδάκια για το κινητό, αλλά και η μεγάλη μου αδυναμία: Σειρές!

Τα πάντα. Όλα. Υπάρχουν εκεί έξω και σε περιμένουν. Έχεις DSL; Πρέπει να κατεβάζεις torrents. Τι είναι αυτά; Είναι αρχεία πολύ μικρού μεγέθους που περιέχουν πληροφορίες για αυτό ή αυτά που θέλετε να κατεβάσετε. Να το κάνουμε νιανιά το θέμα για να μη μπερδευόμαστε; Πάμε από την αρχή...

Για να κατεβάσουμε αρχεία με το πρωτόκολλο BitTorrent χρειαζόμαστε έναν client, ένα πρόγραμμα δηλαδή που να διαχειρίζεται τα μικρά αρχειάκια που λέγαμε πριν. Υπάρχουν πολλοί αλλά θα προτείνω τους 2 πιο γνωστούς: Τον Azureus και το μTorrent. Εγώ χρησιμοποιώ το πρώτο, αλλά το δεύτερο είναι ελαφρύτερο, οπότε είναι καλύτερο, ειδικά για υπολογιστές με μικρή RAM.

Πατάμε εδώ ή πηγαίνουμε λοιπόν στη σελίδα του Azureus (αφού με αυτό θα συνεχίσω εδώ) για να κατεβάσουμε το πρόγραμμα και το εγκαθιστούμε. Δεν έχει καμία δυσκολία, είναι απλό όσο και οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα στην εγκατάστασή του.

Τώρα θέλουμε πχ να κατεβάσουμε το τελευταίο επεισόδιο του Lost. Πρέπει να ψάξουμε λοιπόν, να βρούμε και να κατεβάσουμε το αντίστοιχο αρχείο που θα έχει κατάληξη .torrent. Πηγαίνουμε λοιπόν σε sites που έχουν τέτοια αρχεία. Αυτά λέγονται trackers. Ελληνικοί trackers υπάρχουν μόνο 2, αλλά γι'αυτό θα μιλήσουμε στο τέλος. Προς το παρόν δε μας ενδιαφέρει, αφού θέλουμε ξένο πρόγραμμα.

Γνωστότεροι και πληρέστεροι trackers είναι οι: Torrentspy, isohunt, mininova, TorrentReactor και The Pirate Bay. Εγώ παρόλα αυτά χρησιμοποιώ μια μηχανή αναζήτησης που περιέχει τα 4 από αυτά τα 5 + άλλα 5 μικρότερα. Το ScrapeTorrent.

Ας πούμε όμως πως διαλέγουμε το 1ο, το Torrentspy. Βάζουμε στο search "Lost s03e18" (δηλαδή season 3, episode 18) και πατάμε Go. Βλέπουμε τα αποτελέσματα (21 για τη συγκεκριμένη αναζήτηση) και τις στήλες που υπάρχουν: Torrent Name, Category, Size, Files, S, D, Health.

Το Size για ένα επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς όπως το Lost, διάρκειας δηλαδή 40-45 λεπτών, είναι κατά μέσο όρο 350MB. Το S, αντιστοιχεί στους Seeders, εκείνους δηλαδή που έχουν το 100% του αρχείου και το μοιράζονται (κάνουν μόνο upload) και το L στους Leachers, εκείνους που (όπως εσείς) έχουν μόνο ένα κομμάτι τους αρχείου και κατεβάζουν το υπόλοιπο (κάνουν και download και upload).

Το Health ουσιαστικά δείχνει πόσοι είναι οι Leachers σε σχέση με τους Seeders. Εννοείται πως αν ένα torrent δεν έχει καθόλου Seeders, δεν μπορείτε να το κατεβάσετε. Αν έχει πολλούς Leachers και ελάχιστους Seeders, θα αργήσει να κατεβεί.

Για τη συγκεκριμένη πάντως αναζήτηση, το 1ο αποτέλεσμα μας κάνει μια χαρά. Πατάμε λοιπόν στον τίτλο του και στην επόμενη σελίδα πατάμε το κουμπάκι που λέει Download torrent from cache. Το μέγεθος του αρχείου torrent λοιπόν που κατεβάσαμε είναι 28ΚΒ, γελοία μικρό. Πατάμε διπλό κλικ πάνω του και ο Azureus ανοίγει αυτόματα.

Από κει και πέρα τα πράγματα είναι εύκολα, προσοχή μόνο σε 1 πραγματάκι. Χαμηλά στην μπάρα του Azureus υπάρχουν 2 μικροί κύκλοι. Ο πρώτος λέει Ratio και είναι το ποσοστό αυτών που έχεις κάνει download σε σχέση με αυτά που έχεις κάνει upload. Δηλαδή αν έχεις κατεβάσει 1GB και έχεις ανεβάσει 500MB, τότε το κυκλάκι θα είναι κίτρινο και θα λέει 0.5. Οι trackers που πρότεινα παραπάνω δεν απαιτούν ανεβασμένο ratio, αλλά και οι 2 Ελληνικοί σε διαγράφουν αν δεν έχεις έστω μέτριο.

Και θα ρωτήσετε τώρα: Κι αν δε θέλω Lost, αλλά θέλω Παρά Πέντε; Ελληνικοί trackers είναι η λύση. Αλλά είναι ιδιωτικοί. Που σημαίνει πως μπαίνετε μόνο αν σας κάνει invite κάποιος που είναι ήδη μέλος. Εκεί υπάρχουν πολλά από ελληνική τηλεόραση, ελλληνική μουσική... Και το blog για ακόμα μια φορά προσφέρει...

Προσφέρει invitations στον μεγαλύτερο Ελληνικό tracker στους 3 πρώτους που θα κάνουν comment εδώ και θα δηλώσουν πως θέλουν.

Είμαι μεγάλος fan των torrents. Έχω κατεβάσει μέχρι στιγμής 200+GB. Είναι από τους λόγους που δεν αποχωρίζομαι τη DSL μου. Ό,τι γουστάρεις το'χεις! Τρέλα! Όλα μέσα! Τα θέλω όλα! Θα τα κατεβάσω όλα! Δώστε μου κι άλλα...

7 σχόλια:

  1. Πρόλαβα; Κι εγώ θέλω! Και όλο μου λένε διάφορα περίεργα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ κατατοπιστικό! Επιτέλους κατάλαβα τι ακριβώς είναι αυτά τα torrents! Όσο για πρόσκληση δε θέλω, δε νοιώθω ακόμη έτοιμη να ασχοληθώ με κάτι τόσο προχωρημένο, άσε που ο pc μου είναι της κακιάς ώρας πλέον και θα φρικάρει αν αρχίσω τέτοιες δουλειές :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. efou συμφωνώ. αν και νομίζω ότι κάτι τέτοιο έκανα το Πάσχα στον υπολογιστή του μπαμπά μου(εξοπλισμένος με Dsl και άλλα διάφορα). κατέβασα ένα επεισόδιο prisonbreak απο ένα ελληνικό site. φάση είχε. (ούτε εγω ζητάω κάτι αυτή τη φορά.σνιφ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορει να εισαι frappe-junkie και coca cola maniac αλλα στα torrents έχεις απόλυτο δίκιο. Μιλάμε για μαγεία. Ένας νέος κόσμος ρε παιδι μου ανοίγεται μπροστά σου κι έχεις την δυνατότητα να κατεβάσεις τα πάντα!

    Ενα invite δεν θα με χαλούσε μπαι δε γουει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. mafalda kai Στοχαστή σας έχω στείλει τα invites στα mail σας.

    Άλλος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ki egw! Etsi, gia na parw ki egw kati! Den to pisteuw oti prolaba! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δοκιμαστε και ενα Ελληνικο site για torrents
    www.gamato.info
    πραγματικα ειναι ονομα και πραμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή