Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

2009: A year in review

Φτάνει με τις γιορτές και τις βλακείες, ανασκόπηση 2009 φίλες και φίλοι της Λογικής της Πλάκας. Η παράδοση που όλοι αγαπήσατε, σας έγινε συνήθεια και δεν ξέρατε τι να κάνετε χωρίς αυτήν (κι ας ξεκίνησε μόλις πέρυσι, χοχοχο).

Καλύτερη ταινία που είδα το 2009: Το Låt den rätte komma in ήταν ένα με εκπληκτικό δείγμα cinema. Ακολούθησαν Up, Synecdoche, New York, Mary and Max.
Ειδική μνεία: Καλύτερης ελληνικής ταινίες μετά από πόσα χρόνια δεν ξέρω: Κυνόδοντας, Καλύτερου creative commons cinema: Sita Sings the Blues, Καλύτερης επαναπροβολής: The Royal Tenenbaums, Καλύτερου ντοκιμαντέρ: The Day After Peace (είχαμε πει γι' αυτό, εδώ), Καλύτερης ταινίας πρόσφατα αποδημήσαντα σκηνοθέτη: Ferris Bueller's Day Off, Καλύτερου κλασσικού cinema/Καλύτερου musical: Singin' in the Rain, Καλύτερης ταινίας 50ου ΦΚΘ: La teta asustada (για την οποία μιλήσαμε και τότε).


Καλύτερο βιβλίο που διάβασα το 2009: Στο τσακ κέρδισε το Και με το φως του λύκου επανέρχονται (Ζυράννα Ζατέλη) για το οποίο τα είπαμε και παλιότερα, ας μην τα ξαναλέμε. Από πίσω έρχονται και τα Catch-22 (Joseph Heller), Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου (Γιώργος Σκαμπαρδώνης), Silk (Alessandro Baricco).
Ειδική μνεία: Καλύτερο Non Fiction: Two Teenagers in Twenty (Various writers), Καλύτερο βιβλίο αποκλειστικά γραμμένο για το ελληνικό Bookcrossing: Το Καύσιμο της Κόλασης (Αλέκος Παπαδόπουλος), Καλύτερο βιβλίο ανθρώπου που ξέρω προσωπικά και αγαπώ: Μάγισσες (Ναούμ Θεοδοσιάδης), Καλύτερος Stephen King: Dolores Claiborne, Καλύτερη συλλογή διηγημάτων: Λάθος Οδηγίες (Αλέκος Παπαδόπουλος), Καλύτερο βιβλίο "περιμένω εναγωνίως την ταινία": The Road (Cormac McCarthy).

Καλύτερη σειρά για το 2009:
Για δεύτερη χρονιά μια εντελώς gay σειρά στο Νο1: Glee is in da house people! Μετά έχουμε Dollhouse, Grey's Anatomy που επανέκαμψε και The Big Bang Theory.
Ειδική μνεία: Καλύτερο νέο sitcom/mockumentary: Modern Family, Καλύτερη μια-season-κι-έξω σειρά: Freaks and Geeks, Καλύτερη σειρά που είδα από την αρχή της επιτέλους: 30 Rock, Καλύτερη σειρά που απλά έπρεπε να μπει με κάποιον τρόπο στη λίστα: Lost, Καλύτερο reality/tv show της καρδιάς μας/μεγαλύτερη αποκάλυψη ever: So You Think You Can Dance.

Καλύτερο quote που διάβασα/είδα/άκουσα: Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το καλύτερο quote προέρχεται από το Criminal Minds: "There is no lasting hope in violence, only temporary relief from hopelessness." του Kingman Brewster, Jr. Ύστερα έρχεται το "What a mystery this world, one day you love them and the next day you want to kill them a thousand times over." από το ονειρικό The Fall.

Καλύτερο ρούχο που είδα και τελικά φόρεσα: Εννοείται και πάλι από το Threadless, το Friday, I'm In Love! με μια καταπληκτική οπτικοποίηση των στίχων του ομώνυμου τραγουδιού των Cure.

Καλύτερο τραγούδι που άκουσα το 2009: δεν είναι, και πάλι, μόνο ένα. Τα πολυακουσμένα και αγαπημένα της χρονιάς μου βγήκαν στο πρώτο ξεκαθάρισμα 33, έπεσα στα 20 με ζόρι και τελικά έφτασα στα 10 τελικά, με πόνο καρδιάς. Πάμε: El Mareo από Bajofondo και Gustavo Cerati, Funny The Way It Is από Dave Matthews Band, My Way απ' τον Robbie Williams, Sirena των Calexico, Viva La Vida των Coldplay, Summersong από τους Decemberists, Love Story του Έλληνα Monsieur Minimal, I Don't Like Mondays από το συγκρότημα των 70s/80s, Boomtown Rats, How To Save A Life των Fray και τέλος το Belle τραγουδισμένο από τους Patrick Fiori, Daniel Lavoie και Garou. Όλα είναι ανακαλύψεις μέσω Blip.fm και διαφόρων τυχαίων συναπαντημάτων. Το τελευταίο προέρχεται από το musical Notre Dame De Paris, ενώ τα δύο προηγούμενά του από σειρές (How To Save A Life από Grey's Anatomy και I Don't Like Mondays από House M.D.).


(Found on Flickr, uploaded by efou)

Καλύτερη εκδρομή μέσα στη χρονιά: Ερωτεύτηκα τη Σαμοθράκη! Μετά Λάρισα, όχι για την πόλη αλλά για το 4ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing.

Καλύτερη φωτογραφία του 2009: Για ένα σκασμό λόγους η πρώτη εδώ. Δείτε και τις 120 φωτογραφίες του Big Picture για το 2009 (Part 1, Part 2, Part 3). Καμία με ελληνικό θέμα φέτος, απέναντι στις 2 περσινές.

Hot newcomer για το 2009: Dichen Lachman κυρίες και κύριοι, μεγάλη αγάπη. Ινδοαυστραλέζα, γεννημένη στο Νεπάλ, τι άλλο να ζητήσεις;

Καλύτερο ελληνικό blog του 2009: Το seagazing ήταν ότι καλύτερο για το 09. Δίπλα του στέκονται και τα Media*, το μόλις 2 μηνών Phresh, το Sadly, Cairo και ο φίλος κούνελος με το bunny suicides.

Καλύτερο ξένο blog του 2009: The Daily What rules! Ακολούθησαν τα Popped Cultute, io9 και Interesting Pile, ενώ το /Film είναι η μόνη σταθερή αξία στη λίστα μου.

Καλύτερο software για το 2009: Twhirl. Δεν υπάρχει πιο βολικός twitter client για μένα αν και δοκίμασα να αλλάξω 2-3 φορές. Έπειτα υπάρχουν τα KMPlayer, Open Office και το πάντα υπερχρήσιμο Digsby.


(Found on Flickr, uploaded by Scott Beale/Laughing Squid)

Καλύτερο social networking site/service: Και φέτος το Twitter! Φαίνεται σα να μην υπάρχει αντίπαλος. Μετά κατατάσσονται τα Google Reader, (αρκετά πιο social από πέρσι) Facebook (που αγαπάμε να μισούμε) και Blip (ποιος να το 'λεγε!).

Καλύτερα videos για το 2009: Μετά από εντονότατο συναγωνισμό με τα υπόλοιπα videa, νικητής αναδεικνύεται το Reflections of a Skyline. Υπερβολικά κοντά κινήθηκαν και τα music video των Ljósið και Her Morning Elegance, το Africa των Perpetuum Jazzile, το Psychatric Answering Machine και το The PEN Story (+bonus JK Wedding Entrance Dance, η τρελή συνέντευξη του Joaquin Phoenix στον Letterman και η νέα μικρού μήκους του cpil, "Μικρές Χαρές"!).

Καλύτερο έντυπο της χρονιάς: Ανακηρύσσω παμψηφεί την Parallaxi.


Καλή Χρονιά, ευτυχισμένο 2010 για όλους!

5 σχόλια:

  1. συμφωνώ φίλε ζλάτκο. με τα καλύτερα μπλογκζ της χρονιάς εννοώ. εγώ θα βαζα το δικό μου πρώτο, αλλά νταξ, γούστα είναι αυτά. :-Ρ

    (έχεις οκτακόσια λινκσ κ πρέπει να τα πατήσω όλα αφού είναι τα καλύτερα σου για φέτος. έχω δουλειά δηλαδή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ πράμα φίλε Ζλάτκο, όπως πάντα!
    έχω να παρατηρήσω ότι είχες πολύ πετυχημένη αναγνωστική χρονιά, η δικιά μου ήταν πολύ φτωχή και ποσοτικά και ποιοτικά...(για τη Ζυράννα δε θα ξαναπώ κάτι γιατί έχω καταντήσει γραφική)

    μου έμεινε ν'ακούσω όλα τα τραγούδια γιατί δε θυμάμαι σχεδόν κανένα κ να δω τα βίντεο, το "reflections of a skyline" γαμεί πάντως!

    και φυσικά πρόσθεσε με στους ερωτευμένους με τη Σαμοθράκη!! (τι παράξενο να βλέπω τα χιονάκια να πέφτουν στο ηλιοβασίλεμα του Προφήτη Ηλία πάντως!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @κούνελος
    Με τίποτα δεν ικανοποιείσαι ρε κούνελε, πωπωπω. Να το κοιτάξεις αυτό, σε χαλάει. :P (μέχρι τη γιορτή μου να τα έχεις τελειώσει όλα τα links, άιντε!)

    @efou
    Τώρα που το λες, όντως είχα ε; Δεν το είχα σκεφτεί συνολικά το θέμα. Τα τραγούδια στα έχω βάλει τουλάχιστον τα μισά, αλλά ναι, να τα ακούσεις μια όλα. Θα κάνω και ένα μικροπόστ με τα υπόλοιπα 23 που έμειναν απ' έξω. (μόνο εγώ ξεχνάω εντελώς πως πέφτει χιόνι στο blog; ούτε που το παρατηρώ, χάλια!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σε κατι τέτοια,ανακαλύπτω πόσο πίσω είμαι...
    *δε μιλαει λοιπόν κι αγχωνεται να ενημερωθεί ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σιγά καλέ kihlάκι, μην αγχώνεσαι, γι' αυτό τα γράφω εγώ, για να ενημερωθείς. Χε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή