Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Christmas Cinema #1

2003

Πολλές διαφορετικές ιστορίες καθημερινών (ή ίσως όχι και τόσο) ανθρώπων, διασταυρώνονται στο Λονδίνο τις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και αποδεικνύουν πως η αγάπη και ο έρωτας βρίσκονται παντού!

Όταν μιλάς για την αγαπημένη σου ταινία, λίγα μπορείς να πεις. Δε με ενδιαφέρει που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, την αγαπώ ακριβώς γι' αυτό. Έχει το απόλυτο για μένα quality της επανάληψης, δηλαδή μπορώ να τη δω άπειρες φορές χωρίς να βαρεθώ. Το άπαιχτο cast, οι ατάκες, το γιορτινό κλίμα και θεματολογία, ο τρόπος με τον οποίο οι ιστορίες δένουν μεταξύ τους, όλα βοηθάνε.

Είναι μια ρομαντική κωμωδία που ποτέ δε θα φανταζόσουν πως θα δούλευε και παρόλα αυτά το κάνει, και αυτό σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα να θες να την ξαναδείς, απλά και μόνο για να εντοπίσεις κάτι που θα σε ξενερώσει, όπως δεκάδες άλλες ρομαντικές κωμωδίες. Κι όμως, τη δεύτερη φορά η ταινία είναι ακόμη καλύτερη!

Δεν προσπαθεί σε καμία περίπτωση να ανακαλύψει το νόημα της ζωής ή της αγάπης ή whatever. Προσπαθεί να κάνει ένα μικρό και απλό πράγμα: Να πει πως ο έρωτας κρύβεται στα πιο ασυνήθιστα μέρη. Ε, αυτό η ταινία το φέρνει σε πέρας άψογα! Κοιτάει εντελώς διαφορετικά πορτρέτα ανθρώπων και ζευγαριών, και βγάζει ένα συμπέρασμα και μόνο ένα: "Love Actually... is all around".

Θα την αγαπήσετε ή θα τη μισήσετε, μέσος δρόμος δεν υπάρχει για ταινίες με τέτοιο χαρακτήρα. Και η επιλογή είναι απλή... Κυνικοί ή αισιόδοξοι;

2 σχόλια: