Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Οδηγός Bookcrossing: (5) Οι Έλληνες Bookcrossers

(Υποσχέθηκα πρόσφατα μια μικρή σειρά οδηγών που να εξηγούν τι είναι το Bookcrossing. Σκοπός αυτής της σειρά δε θα είναι να εξηγηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Γι' αυτό υπάρχει ο υπερπλήρης "Ταξιδιωτικός Οδηγός Bookcrossing" του a1pha τον οποίο είναι καλό να έχει στα bookmarks του κάθε επίδοξος bookcrosser. Σκοπός της σειράς είναι να δοθεί το πλήρες context του Bookcrossing, όλα τα κομμάτια δηλαδή που το αποτελούν. Αν κάποιος τα βρει όλα αυτά χρήσιμα ή, ακόμα καλύτερα, γραφτεί μέλος στο BC, θα το εκτιμούσα πολύ ένα comment εδώ)

Η Ελληνική κοινότητα είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες στο BC. Μετρώντας σήμερα κάτι λιγότερο από 4000 μέλη, οι Έλληνες μαθαίνουν σιγά-σιγά πως ένα βιβλίο που βρίσκουν στο δρόμο μπορεί να είναι μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας και κομμάτι ενός παιχνιδιού και όχι ένα σκουπίδι ή κάτι που κάποιος ξέχασε.

Οι, πολλές πια, αναφορές στα μέσα μαζική ενημέρωσης και κυρίως σε εφημερίδες και τα ένθετα περιοδικά τους έχουν βοηθήσει στο να γίνει η ιδέα πιο προσιτή στον κόσμο. Η έξαρση των DSL συνδέσεων στη χώρα, εντείνουν την επαφή όλων μας με τον κόσμο του internet, απαραίτητο στοιχείο στο Bookcrossing.

Η Ελλάδα έχει στο BC το δικό της forum που μπορείτε να βρείτε εδώ. Έτσι η επικοινωνία όλων μας γίνεται εύκολα και χωρίς τη χρήση της αγγλικής γλώσσας που μπορεί να αποθαρρύνει αρκετούς. Το forum είναι μόνιμο μέσο ενημέρωσης για όλες τις δραστηριότητες που έχουν αποκλειστικά ελληνικό χαρακτήρα και τις οποίες θα αναφέρω παρακάτω.

Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι οι μηνιαίες συναντήσεις των μελών, παλιών και νέων. Σκοπός κυρίως είναι να περάσουμε καλά και να συναντηθούμε, αλλά φέρνουμε και παίρνουμε βιβλία, γνωρίζουμε καινούργια μέλη και βοηθάμε σε οτιδήποτε θέλουν ή λύνουμε απορίες, διοργανώνουμε άλλες εκδηλώσεις ή δραστηριότητες και γενικά κάνουμε οτιδήποτε δε γίνεται μέσω internet. Το "κοντά" μας φέρνει πιο κοντά. Μηνιαία meetups γίνονται αυτή τη στιγμή σε:

- Αθήνα (Τελευταία Κυριακή κάθε μήνα στις 3 το μεσημέρι σε καφέ που ανακοινώνεται στο forum μερικές μέρες πριν)
- Θεσσαλονίκη (Δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα στις 9 το βράδυ στο Bazaar Cafe.)
- Λάρισα (Δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα στις 5 το απόγευμα στα Starbucks.)
- Βόλος (Πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 1 το μεσημέρι στα Starbucks.)
- Χανιά (Στις 2 κάθε μήνα στις 9.30 το βράδυ στα Έπεα Πτερόεντα και Τιμής Ένεκεν εναλλάξ).

Επίσημες ζώνες bookcrossing (OBCZ), όπου μπορεί ο καθένας να αφήσει ή να πάρει κάποιο βιβλίο, είναι οι:

- Cafeina-OBCZ (Αθήνα)
- Sonsie-OBCZ (Αθήνα)
- OBCZ-Mpriki (Αθήνα)
- OBCZ-Ethnique (Αθήνα)
- BazaarObcz (Θεσσαλονίκη)
- Colombo-obcz (Θεσσαλονίκη)
- EpeaCafe-OBCZ (Χανιά)
- TimisEnekenOBCZ (Χανιά)
- Vryses-OBCZ (Χανιά)
- Larissa-OBCZ (Λάρισα)
- Volos-OBCZ (Βόλος)
- Patra-OBCZ (Πάτρα)

Ακόμη, γίνονται και στην Ελλάδα συνέδρια Bookcrossing. Ο θεσμός έχει καθιερωθεί και αποτελεί το μεγάλο bookcrossικό γεγονός για μας. Έχουν γίνει 3:

- 1st Greek BC Convention - Θεσσαλονίκη 14-16 Ιουλίου 2006
- Symposium in Athens (2nd Greek BC Convention) - Αθήνα 13-15 Απριλίου 2007
- The Mazoksi (3rd Greek BC Convention) - Χανιά 1-4 Μαΐου 2008

και πάμε για το 4ο που θα γίνει στη Λάρισα την επόμενη άνοιξη, με τις τελικές ημερομηνίες να ανακοινώνονται σύντομα.

Να πω ξανά πως τα συνέδρια αυτά, παρόλο τον "βαρύ" τίτλο τους είναι απλά μια ευκαιρία να βρεθούμε άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, να αφήσουμε δεκάδες βιβλία στην πόλη που γίνονται, να γνωρίσουμε συγγραφείς από κοντά (είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους όπως η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Λένος Χρηστίδης και ο Αλέξης Σταμάτης μεταξύ άλλων) και να κυρίως να περάσουμε ωραία γνωρίζοντας τη διοργανώτρια πόλη και συμμετέχοντας σε αρκετές δραστηριότητες (και τσιμπούσια!).

Φυσικά, οι Έλληνες bookcrossers δεν υπολείπονται φαντασίας των ξένων. Έτσι υπάρχουν πολλά πραγματάκια για να συμμετέχει ο καθένας που γίνονται κατά καιρούς. Δε θα αναφερθώ σε αυτά όμως, είναι πράγματα που θα ανακαλύψετε όταν γίνετε μέλη. Υπάρχουν όμως και κάποια που έχουν μείνει σαν "παραδόσεις" κατά κάποιο τρόπο και αφορούν κατά τύχη και τα 2 τα Χριστούγεννα:

- Bally Carols
Οι Bookcrossers της Αθήνας λένε τα κάλαντα σε κεντρικό σημείο της πόλης και αντί να παίρνουν λεφτά, δίνουν βιβλία! Από το 2005, δεκάδες βιβλία φτάνουν στα χέρια περαστικών σαν δώρο Χριστουγέννων. Ρίξτε μια ματιά στην πρώτη φορά που τα είπανε.
- BallyClaus
Μια ανταλλαγή δώρων (με απαραίτητο τουλάχιστον ένα βιβλίο από τη wishlist του καθενός), με την ευκαιρία των γιορτών των Χριστουγέννων, ανάμεσα σε ζευγάρια που κληρώνονται τυχαία. Και αυτό θα πάει φέτος για την 4η χρονιά του. Μας αρέσουν τα δώρα, ψέματα να πούμε;

Φυσικά πάρα πολλά challenges, bookrings και πολλές από τις δραστηριότητες που ανέφερα στο προηγούμενο post, διοργανώνονται και από Έλληνες BCers για την ελληνική κοινότητα. Ακόμη υπάρχουν πάρα πολλές ελληνικές ετικέτες για τα βιβλία, φτιαγμένες από τα μέλη.

Τέλος, οι bookcrossers της Βόρειας Ελλάδας αποφάσισαν πρόσφατα να διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές στις πόλεις κοντά στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό μέσω μαζικών απελευθερώσεων να εξαπλώσουν το Bookcrossing παντού! Ξεκίνημα από το Βόλο το Σεπτέμβρη και συνεχίζουμε σε μερικές μέρες στην Καβάλα!

Για όλα τα παραπάνω, ενημερώνεστε από το forum. Αν έχω ξεχάσει κάτι αγαπητοί Bookcrossers, πείτε μου για να το προσθέσω. Ευχαριστώ όσους δε βαρέθηκαν να με διαβάζουν κι ελπίζω να παρακίνησα κάποιον να δώσει μια ευκαιρία στην εμπειρία του Bookcrossing! Keep reading, keep releasing...

4 σχόλια:

  1. εεμμ! κύριε, θα μου επιτρέψετε μια διόρθωση? :)
    οι συναντήσεις στην Λάρισα γίνονται στις 5! στις 6 είναι η θερινή μας ώρα, δλδ ιούνιος, ιούλιος, σεπτέμβριος. ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είδα το τελευταίο σας, γι' αυτό! Διορθώθηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο, εξαιρετική και πλήρης ενημέρωση! START2

    ΑπάντησηΔιαγραφή