(Υποσχέθηκα πρόσφατα μια μικρή σειρά οδηγών που να εξηγούν τι είναι το Bookcrossing. Σκοπός αυτής της σειρά δε θα είναι να εξηγηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Γι' αυτό υπάρχει ο υπερπλήρης "Ταξιδιωτικός Οδηγός Bookcrossing" του a1pha τον οποίο είναι καλό να έχει στα bookmarks του κάθε επίδοξος bookcrosser. Σκοπός της σειράς είναι να δοθεί το πλήρες context του Bookcrossing, όλα τα κομμάτια δηλαδή που το αποτελούν. Αν κάποιος τα βρει όλα αυτά χρήσιμα ή, ακόμα καλύτερα, γραφτεί μέλος στο BC, θα το εκτιμούσα πολύ ένα comment εδώ)
Η έκφραση κλισέ "...με δεκάδες ακόμα δραστηριότητες" παίρνει σάρκα και οστά μέσα από την κοινότητα του Bookcrossing. Στο 2ο post αναλύσαμε το τι είναι bookring και είπαμε μερικά λόγια για τις OBCZ, στις οποίες αναφέρθηκα και στο 3ο post, μαζί με την έννοια του RABCK. Ακόμη, έκανα μια πρώτη αναφορά στο challenge.
Συνεχίζω λοιπόν...
Bookray: Ότι και το bookring, με τη διαφορά πως ο τελευταίος στη λίστα είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει το βιβλίο, δεν επιστρέφει δηλαδή στον αρχικό κάτοχό του.
Bookbox: Κουτί που περιέχει 10 ή περισσότερα βιβλία μιας συγκεκριμένης θεματολογίας (πχ αστυνομικά ή comics ή με πράσινο εξώφυλλο ή του Terry Pratchett). Ακολουθείται η ίδια διαδικασία με το bookring, δηλαδή λίστα και ταχυδρομικά από τον έναν στον άλλο. Καθένας μπορεί να διαλέξει 2-3 από τα βιβλία του κουτιού, να τα πάρει και να τα αντικαταστήσει με ίσο αριθμό (ή και μεγαλύτερο αν θέλει) βιβλίων, πάντα στην ίδια θεματολογία. Έτσι αυτός που το διοργάνωσε παίζει να πάρει πίσω ένα κουτί με εντελώς διαφορετικά βιβλία!
Ray-it-forward: Ξεκινάω και στέλνω ένα βιβλίο σε κάποιο μέλος του BC. Εκείνος έχει την υποχρέωση, αφού το τελειώσει, να βρει κάποιο άλλο μέλος (βλέποντας τις wishlists, μέσω του forum, από τους φίλους BCers, με οποιοδήποτε τρόπο) και να το δώσει. Ο νέος κάτοχος του βιβλίου, θα πρέπει να κάνει το ίδιο. Σκοπός να κινείται συνεχώς το βιβλίο, σαν bookray χωρίς λίστα ας πούμε.
BookXerpting: Παίρνω ένα αριθμό βιβλίων, ας πούμε 10, και φωτοτυπώ την πρώτη τους σελίδα. Αν υπάρχει κάποιο στοιχείο όπως ο συγγραφέας ή ο τίτλος που να αποκαλύπτει ποιό είναι το βιβλίο, το σβήνω. Γράφω σε κάθε μια το nickname μου και έναν αριθμό από το 1 μέχρι το 10. Στέλνω τις φωτοτυπίες στον πρώτο στη λίστα των συμμετεχόντων. Εκείνος, θα πρέπει να διαλέξει μέχρι έναν αριθμό βιβλίων (ας πούμε 2) που θέλει να διαβάσει, έχοντας μόνο την πρώτη τους σελίδα σαν στοιχείο. Βγάζει τις συγκεκριμένες φωτοτυπίες που έχει διαλέξει και τις αντικαθιστά με αντίστοιχες από δικά τους βιβλία, στα οποία γράφει το δικό του nick και τον αριθμό και τις στέλνει όλες στον επόμενο στη λίστα. Τέλος, επικοινωνεί με μένα, μου αναφέρει τους αριθμούς και του στέλνω τα βιβλία που διάλεξε. Είναι μια πιο light (και παιχνιδιάρικη) παραλλαγή του bookbox.
Challenge: Η Πρόκληση είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Ο διοργανωτής διαλέγει:
1) Χρόνο
Ποιες μέρες διεξάγεται το challenge. Συνήθως δεν ξεπερνάει τις 15-20 μέρες, αλλά υπάρχουν και challenges που διαρκούν όλο το χρόνο (το πιο γνωστό ίσως το Never Judge a Book By Its Cover Challenge) ή και μόνο μια μέρα (όπως το Stephen King Release Challenge τη μέρα των γενεθλίων του συγγραφέα).
2) Θέμα
Κινηματογράφος, καλοκαίρι, ζώα, χρώμα, Stephen King, Αγ. Βαλεντίνος, ο αριθμός 31, δεκάδες θέματα παίζουν. Είναι το με τι έχει να κάνει το challenge.
3) Τοποθεσία
Αρκετά challenges δεν απαιτούν συγκεκριμένα μέρη. Σε άλλα όμως, είναι απαραίτητο. Αν το θέμα μας είναι χρώμα ας πούμε, τότε αν αφήσω βιβλίο που έχει τη λέξη "κόκκινο" στον τίτλο, να το αφήσω σε μέρος που να είναι ή να το λένε, κόκκινο. Ή αν αφήνω ένα βιβλίο με τίτλο "Έγκλημα στο Σούπερ Μάρκετ", για ένα challenge με θέμα τα αστυνομικά βιβλία, ε, θα το αφήσω στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς. Πολλές φορές αυτό το κάνουμε και χωρίς να απαιτείται, just for fun!
4) Τίτλο, Θεματολογία ή/και Εξώφυλλο
Πρέπει να έχει τη λέξη "θάλασσα" στον τίτλο το βιβλίο που θα αφήσω για το Summertime Challenge; Έχω ένα με μια μύγα στο εξώφυλλο, κάνει για το Animal Challenge; Είναι κανόνες που βάζει ο διοργανωτής για να ψαχτούμε να βρούμε τα βιβλία που ταιριάζουν κάθε φορά.
Συνήθως ο νικητής, που τις περισσότερες φορές είναι αυτός με τις περισσότερες απελευθερώσεις (αν και παίζουν και νικητές πχ για το πιο ευφάνταστο release, το πιο δύσκολο και διάφορα άλλα), κερδίζει και κάποιο συμβολικό δώρο. Έτσι για τον κόπο του. :-) Σκοπός όμως είναι η παρακίνηση για πιο πολλά βιβλία released και για μια ακόμη φορά, το παιχνίδι και η χαρά της συμμετοχής...
Meetup: Μια από τις σημαντικότερες εκφάνσεις της κοινότητας του Bookcrossing. Συνήθως μια φορά το μήνα οι Bookcrossers μιας πόλης μαζεύονται, το καίνε, τρώνε πολλά φαγώσιμα, ανταλλάσσουν βιβλία και κάνουν την καλύτερη παρέα που μπορείτε να φανταστείτε. Α, όλα αυτά στην Ελλάδα. Έξω, είναι λίγο πιο προσηλωμένοι στο θέμα "βιβλίο". Αλλά εδώ... Ελάτε, σας προσκαλούμε. Περισσότερα, στο επόμενο post.
Conventions: Ναι, ξέρω πως ακούγεται αυτό, πολύς βαρύς τίτλος. Μη φανταστείτε όμως τόσο βαριά πράγματα. Ευκαιρία να περάσουμε καλά είναι, όλοι μαζεμένοι μια φορά κάθε χρόνο. Συνέδρια γίνονται στις χώρες που το BC είναι πιο διαδεδομένο. Διοργανώνονται αποκλειστικά από τα μέλη με ιδίους πόρους. Μαζικές απελευθερώσεις, συναντήσεις με συγγραφείς, socialising και γνωριμίες με μέλη από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, εκδηλώσεις στην πόλη και πολλά άλλα διοργανώνονται τις 3 ή 4 μέρες των συνεδρίων. Για τα ελληνικά, είπαμε... Στο επόμενο post.
Holiday Gift Giving: Είπαμε, το να είσαι BCer προϋποθέτει γενναιοδωρία. Έτσι κάθε χρόνο, αμέσως μετά το καλοκαίρι ένα τεράστιο thread ανοίγει. Εκεί, μπορεί όποιος bookcrosser θέλει να γράψει τι θα ήθελα σαν δωράκι για τα Χριστούγεννα. Μη φανταστείτε αυτοκίνητα, iPods και σπίτια. Μικρά πραγματάκια που εμένα δε μου χρειάζονται, ίσως κάποιος άλλος τα θέλει. Πραγματικά είναι ωραίο να δίνεις μα και να παίρνεις κάτι ελάχιστο από κάποιον παντελώς άγνωστο. Random Act Of Kindness (θυμηθείτε και το RABCK στο προηγούμενο post).
Υπάρχουν αρκετά ακόμα, όπως το "The Birthday RABCK Experiment" ή το "Secret Santa" και σίγουρα θα ξεχνάω και άλλα σημαντικά, όμως αυτά είναι πράγματα που θα ανακαλύψετε σαν μέλη και δεν έχω καμιά διάθεση να πω τα πάντα. Ήδη έχω πει περισσότερα από όσα αρκετοί bookcrossers μπορεί να ξέρουν.
Αυτό που προσπαθώ να δείξω, είναι το βάθος που αυτή η προσπάθεια έχει. Το σε τι βαθμό η κοινότητα έχει αναπτύξει το BC ώστε να γίνεται ένα χόμπι και μια έκφραση του τρόπου ζωής, όχι λιγότερο αξιοπρόσεκτη από τις υπόλοιπες.
Μπράβο ρε Ζλάτκο, πολύ ολοκληρωμένη παρουσίαση, κάτι μου λέει πως από'δω και πέρα θα υπάρχει μόνιμο λινκ στο φόρουμ για το μπλογκ σου για να βοηθούνται τα νέα μέλη! Εσύ κι ο a1pha μας έχετε σώσει! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφή