Σήμερα, θα μιλήσουμε λίγο για μια από τις αγαπημένες μου θεωρίες. Το Occam's Razor. Ο μοναχός/φιλόσοφος Λογικής William of Ockham τον 14ο αιώνα είπε "Plurality should not be posited without necessity".
Τι θέλει τώρα να πει ο ποιητής. Ότι "Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες", ή αλλιώς, αν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ δύο αιτιάσεων για την εξήγηση κάποιου φαινομένου, τότε πιθανότατα σωστή είναι η απλούστερη.
Αγαπώ τη συγκεκριμένη θεωρία, γιατί βλέπω πως έχει εφαρμογή σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής. Δε φταίνε οι Νεφελίμ που έχω πρωθυπουργό τον Κωστάκη, αυτοί που τον ψήφισαν φταίνε. Δεν ήταν μια συνωμοσία των Δαλάι Λάμα με τον Πάπα που ο Παναθηναϊκός τον πήρε και φέτος, η ομάδα είναι που πάει κατά διαόλου. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω...
Ο νους του ανθρώπου είναι έτσι φτιαγμένος που προσπαθεί πάντα να οργιάσει, να ξεφύγει πέρα από αυτό που υπάρχει μπροστά του, να φαντασιωθεί διάφορα γύρω από μια κίνηση, μια πράξη, ένα φαινόμενο. Άλλωστε η θρησκεία είναι χτισμένη πάνω σε αυτό το σκεπτικό. "Τι είναι αυτό που στάζει από την εικόνα; Δάκρυα". "Πέθανε ο τρίχρονος γιος σας; Ήταν θέλημα Θεού". Και η πολιτική το ίδιο νομίζω. Και προσέξτε, δε μιλάω για το ψέμα. Εννοώ πλάνη, εννοώ ξεγέλασμα του μυαλού.
Φυσικά, αυτό πολλές φορές είναι ωραίο. Μερικές ακόμα φορές είναι απαραίτητο. Ευτυχώς που δε λειτουργούμε πάντα με τη λογική. Και άλλες φορές θα πάρει και το μακρύτερο δρόμο, είναι προφανές. Δεν είναι πάντα κακό. Καταλαβαίνω την ανάγκη να πλάσει ο καθένας τις καταστάσεις που ζει με όποιον τρόπο τον βολεύει, για να είναι ψυχικά ισορροπημένος. Όμως η συνεχής πλάνη διαβρώνει το μυαλό, ακινητοποιεί τις άμυνες απέναντι σε αρρωστημένες λογικές και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Όταν ακούτε μπαμ να σκέφτεστε πιστόλι και όχι πως έσκασε το φεγγάρι.
Αντιλαμβάνομαι πως μάλλον το Occam's Razor είναι αντίθετο με τις αρχές της ψυχολογίας, αλλά it's ok, γι' αυτό της αντιτίθεμαι σθεναρά. Και ποιός είμαι εγώ για να της αντιτίθεμαι σθεναρά, θα πείτε. Μην το ψάχνετε πολύ. Διαλέξτε την απλούστερη απάντηση...
kalitera den tha mporouse na ta pi enas psixologos me phd.
ΑπάντησηΔιαγραφή...σχετικό, "ποιητικό" σχόλιο...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Όνομα και μη χωριό"...
...Στην ένδειξη...πανφάρμακον..,
με παρενέργειες διόλου..,
δόσεις...κατά προτίμησιν..,
περιορισμοί...καθόλου..!
Όλα τά 'χει η θεωρία..,
συν και πλην...σε συνουσία..,
άειντε, ύπουλη μπαστάρδα..,
Αριμαναχουραμάσδα..!
Στο στόμα είναι εύγεστο..,
μα στο στομάχι πόνο..,
υπάκτικά ή έμετο...
η θεραπεία.., μόνο..!...
Αλέξανδρος Ζήβας,
URL : www.siopi.gr
Αποκωδικοποίηση..: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,...
Σχηματοποίηση λόγου, θεογονία, κοσμογονία,...
Γεια...
Χμ... Ναι. Ok. Ότι πεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ενθουσίασαν οι σκέψεις σου αυτές. Είσαι ένας από τους λίγους δυστυχώς σημερινούς ανθρώπους που συνεχίζει να χρησιμοποιεί το μυαλό και τη σκέψη του. Για αυτό έχεις ερωτήματα, για αυτό έχεις ευαισθησία. Δεν ανήκεις στο είδος που απλώνεται στον καναπέ του σαλονιού, ανοίγει το στόμα και χάφτει ό,τι του σερβίρει όποιος θέλει από την τηλεόραση. Δυστυχώς σήμερα από homo sapiens έχουμε μετατραπεί σε homo μη με ενοχλείτε, μη με προβληματίζετε, κουράζομαι. Ίσως για αυτό πάμε κατά διαόλου. Νάτην πάλι η θρησκεία, όπιο και παραπλάνηση....Εσύ αρνείσαι αντιστέκεσαι και μου αρέσει... Αντε σε ζάλισα...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ο νους του ανθρώπου είναι έτσι φτιαγμένος που προσπαθεί πάντα να οργιάσει, να ξεφύγει πέρα από αυτό που υπάρχει μπροστά του, να φαντασιωθεί διάφορα γύρω από μια κίνηση, μια πράξη, ένα φαινόμενο. Άλλωστε η θρησκεία είναι χτισμένη πάνω σε αυτό το σκεπτικό."
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περίπτωση που μιλάς για το Χριστιανισμό:
Ο Χριστιανισμός ΔΕΝ είναι θρηκεία.
Ο Χριστιανισμός ΔΕΝ βασίζεται στην φαντασία αλλά και πολλές φορές την αποθαρρύνει.
------------------------------------------------
"Πέθανε ο τρίχρονος γιος σας; Ήταν θέλημα Θεού"
Θέλημα των προγώνων της ήτανε.
Ο θάνατος είναι ο προορισμός του ανθρώπου σε αυτό τον κόσμο!
Όπως είπε και κάποιος, κάποτε : "Αξίζει να ζείς μόνο και μόνο για να πεθάνεις".
So, shut up and make use of the ride !