Παρότι για 2η φορά τα τελευταία 3 χρόνια δε θα είμαι εδώ, δε μπορώ παρά να πω δυο κουβέντες για το Καρναβάλι στον Πολύγυρο.
Από όταν ήμουν στο σχολείο, τις περιμέναμε πως και τι τις αποκριές και φυσικά την παρέλαση της τελευταίας Κυριακής πριν την Καθαρά Δευτέρα. Θυμάμαι ελάχιστα (αφού θα ήμουν 6-7 τότε) από όταν ο πατέρας μου συμμετείχε με την παρέα του στην παρέλαση με κάτι τεράστια άρματα.
Θυμάμαι τον Κοσκωτά, που τον είχαν φτιάξει μεγάλο και γύριζε δεξιά και αριστερά, με τις κούτες πάμπερς δίπλα του, κυρίως γιατί γούσταρα πολύ που είχαν πετάξει σε όλη τη διαδρομή εκατοντάδες ψεύτικα χιλιάρικα με τον Παπανδρέου και τον Μητσοτάκη πάνω.
Είχαν σαν προσχέδιο ένα χιλιάρικο του '60, που το έχω ακόμα, κληρονομιά του παππού της μαμάς μου και τα είχαν κάνει τέλεια. Θυμάμαι είχαν βρει και χορηγό τότε γι' αυτά, μεγάλη υπόθεση. Κάπου έχω κρατημένο ένα, αλλά δεν θυμάμαι που, θα έπρεπε να σας το δείξω, αγαπητοί μου αναγνώστες...
Την επόμενη χρονιά ήταν οι "Κανίβαλοι". Θυμάμαι πολύ καλά το πανύψηλο άρμα με τα καζάνια (σε ένα από αυτά έβραζε και ο παππούς μου, οικογενειακή επιχείρηση!), τα ψεύτικα κόκαλα και όλους μαυρισμένους.
Τις επόμενες χρονιές, στην αρχή της δεκαετίας του '90 δηλαδή, ο Πολύγυρος έπαψε να κάνει καρναβάλι. Το ενδιαφέρον του κόσμου ατόνησε και ο δήμος βρήκε την ευκαιρία να εξοικονομήσει χρήματα για άλλους σκοπούς (και ίσως άλλες τσέπες, δεν ξέρεις ποτέ).
Το ενδιαφέρον επέστρεψε και έγινε μια προσπάθεια να αναβιωθεί το καρναβάλι, μερικά χρόνια αργότερα. Και αν και κρίνω πως έχουμε μείνει στάσιμοι, οι αποκριές είναι εδώ και πάλι, με ένα 10ήμερο εκδηλώσεων. Στηριζόμενο στις τοπικές ομάδες, σχολεία και συλλόγους, δεν έχει την παλιότερη αίγλη του. Ο κόσμος όμως ξέρει να περνάει καλά, συμμετέχει και ενισχύει το καρναβάλι.
Νέοι θεσμοί, όπως το αντάμωμα των χορευτικών συλλόγων, που φέρνει για μερικές ώρες κοντά 2000 χορευτές στον πεζόδρομο του Πολυγύρου και τη συνάντηση Πολυγυρινών μουσικών και τραγουδιστών (που η οικογένεια περήφανα συμμετέχει), αντικαθιστούν παλιότερους, όπως το Ντράβαλο, ένα μεγάλο πάρτι για τους νέους της περιοχής και τη Μασαλιάδα, βραδιά στην οποία μεγαλύτεροι σε ηλικία καρναβαλιστές αφηγούνται αστεία πραγματικά γεγονότα σαν ανέκδοτα, τα γνωστά εδώ "Μασάλια".
Η Κατσ' αμάκα είναι φυσικά το μεγάλο standard (δωρεάν μεζέδες και κρασί την τελευταία Κυριακή, από το "Κάτσε και αμάκα" κάτσε και φάε δηλαδή) και πάντα γίνεται ένας χαμός στην παρέλαση. Είμαστε μικρό καρναβάλι, παραδοσιακό και μας αρέσει! Να μας επισκεφθείτε! 3 το μεσημέρι, να έχετε πιάσει τη θέση σας, αρχίζουμε!
We love Πολυγυρινό Καρναβάλι...
telio reportaz almanakiako:)
ΑπάντησηΔιαγραφήpoligirino karnavali forever!
distixos akirosan oloi
oi bookcrossers.
Και γω ευελπιστούσα να σας πω τίποτα για το Εδεσσαικό καρναβάλι..αλλα τζίφος.μόνο όταν έκαψαν τον καρνάβαλο την Κυριακή βγήκα απο το σπίτι και δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο. next year..
ΑπάντησηΔιαγραφή