Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Μετά από 1 χρονιά που αμέλησα να γράψω post, είμαι πάλι πίσω με τα best του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που μόλις τελείωσε, όπως το 2009 και το 2008. 5ο συνεχόμενο ήταν αυτό για μένα και 13ο για το θεσμό. Και του χρόνου εκεί θα είμαι. Ελπίζω και με περισσότερα ντοκιμαντέρ, αφού φέτος είδα τα λιγότερα από ποτέ: 27 (+2 κάτω των 15 λεπτών).

Η παράδοση θέλει να δίνω τα 7 καλύτερα, σας τα παραδίδω με τη σειρά που τα είδα:

My Perestroika (IMDb)
Οι ζωές 5 πρώην συμμαθητών που η εφηβεία τους συνέπεσε με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Τα παιδικά τους χρόνια, η πτώση και η προσαρμογή τους μετά. Γρήγορο, με ρυθμό και καλοσκηνοθετημένο, για θέμα που μ' αρέσει.

Recessionize! For Fun and Profit!
Ή αλλιώς "Πώς να βγείτε κερδισμένοι απ’ την ύφεση!". Μάλλον ερασιτεχνική προσπάθεια να βγει γέλιο μέσα από την ύφεση, μέσα από πράγματα που κάνουν διάφοροι entrepreneurs ανά τον κόσμο. Ανάλαφρο και αστείο. Κερδίζει θέση μόνο και μόνο για τα sex girls που κάνουν έκπτωση σε όσους πελάτες πηγαίνουν με ποδήλατο στο μπουρδέλο, νομίζω στο Βερολίνο.

The Arbor (IMDb)
Δεν ήξερα για την Andrea Dunbar και τη ζωή της πριν από αυτό. Στην ταινία, οι αυθεντικές συνεντεύξεις της ίδιας, της οικογένειάς της και συναδέλφων/γειτόνων γίνονται λόγια στα στόματα ηθοποιών με lip sync και οι ιστορίες τους ζωντανεύουν, ενώ σκηνές από το θεατρικό της Dunbar "Rita, Sue and Bob Too" παίζουν ενδιάμεσα στα αποσπάσματα των συνεντεύξεων. Όμορφο, δυνατό και παράξενο.

Autistics
90 λεπτά ξερής καταγραφής μερικών αυτιστικών ατόμων σε ένα ίδρυμα στο Βούπερταλ. Ό,τι κοντινότερο στη ζωή των αυτιστικών μπορείς να δεις στην κάμερα. Άβολο όσο δεν πάει.

The World According to Ion B. (IMDb)
Ο Ion Barladeanu είναι ένας, μονίμως μεθυσμένος, άστεγος. Όμως τα κολάζ που επί 25 χρόνια έφτιαχνε, την εποχή του καθεστώτος Τσαουσέσκου, αποδείχτηκαν θησαυρός. Τώρα, ο Ion B. θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της χώρας του. Διαβάστε. Από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ χαρακτήρων που έχω δει.

Wretches And Jabberers (IMDb)
Η άλλη πλευρά του αυτισμού, θετική, αγωνιστική, δυναμική. Και αστεία, φυσικά. 2 μεσήλικες με αυτισμό, γυρίζουν τον κόσμο και επικοινωνούν μέσω υπολογιστή με άλλους σαν αυτούς, με σκοπό να αλλάξουν τις απόψεις που θέλουν τους ανθρώπους με αυτισμό να είναι μειωμένης αντίληψης και ευφυίας.

How I Am
Η καθημερινότητα ενός αυτιστικού εφήβου, στην κάμερα και οι σκέψεις του όπως ο ίδιος τις πληκτρολόγησε στον υπολογιστή, στην οθόνη. Απίστευτο κοντράστ, συγκινητικό, εξαιρετικό. Βουρκωματικό. Ό,τι καλύτερο είδα στο #tdf13.

1 σχόλιο:

  1. Άκουσα ότι έγινε χαμός με το ντοκιμαντέρ του Οβριοκάστρου Κερατέας (..που είναι στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες).. Αληθεύει; Είδες κάτι σχετικό;

    ΥΓ έχω χρόνια να βρεθώ στη Θεσσαλονίκη, θα το ήθελα πολύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή