Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Do's and don'ts

Αααα, πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός από την τελευταία φορά που μιλήσαμε για το Φεστιβάλ! Σαν πρόγευμα, σας έχω ένα σύντομο post με τα yey και τα ney της 50ης διοργάνωσης που ξεκινάει στις 13 και τελειώνει στις 22 Νοεμβρίου, για τους hardcore fans. Πάμε!

Do:
- Δοθείτε ολοκληρωτικά στο Φεστιβάλ. Δουλεύετε; Πάρτε άδεια, δείτε το σαν διακοπές. Σπουδάζετε; Λουφάρετε, πατάτε μόνο στα υποχρεωτικά, θα πάρετε σημειώσεις για τα υπόλοιπα. Αυτές είναι 10 μέρες που δεν ξέρετε πως σας λείπουν μέχρι να τις ζήσετε για μια φορά.

- Κάντε πρόγραμμα. Πάνω από 250 ταινίες μικρού και μεγάλους μήκους και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις νομίζετε πως χωράνε σε 10 μέρες; Το πρόγραμμα είναι ένας challenging και fun τρόπος να μπείτε σε κλίμα Φεστιβάλ! Διαβάστε περιλήψεις, τσεκάρετε και το IMDB για βοήθεια και σημειώστε τις ταινίες που σας ενδιαφέρουν. Χρησιμοποιήστε το My Festival του site για μεγαλύτερη ευκολία σ' αυτό.

- Αφιερώστε μια ολόκληρη μέρα στο Φεστιβάλ. Αν ο χρόνος σας δεν επαρκεί για να ζήσετε 10 μέρες μέσα στις αίθουσες, προσπαθήστε να διαθέσετε μια από τις μέρες σας σε ένα από τα 2 Σαββατοκύριακά του. Θα ανακαλύψετε πως η ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ άξιζε τη "χαμένη" μέρα σας και με το παραπάνω.

- Βγάλτε CineΚάρταF. Υπάρχουν 3 ειδών, αλλά θα μιλήσω μόνο για την ετήσια, πληροφορίες για όλες θα βρείτε εδώ. Με αυτή, μπαίνετε δωρεάν σε όποια ταινία θέλετε. Κοστίζει 80€, δηλαδή αν δείτε 12 ταινίες μέσα σε 10 μέρες έχει βγάλει ήδη τα λεφτά της (7€ έχει το απλό εισιτήριο). Τι άλλο όμως κερδίζετε με αυτήν; Το βασικό είναι πως το ίδιο ακριβώς προνόμιο απολαμβάνετε και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το Μάρτη. Δωρεάν είσοδο σε όποιες ταινίες θέλετε, πράγμα που κάνει ακόμη πιο συμφέρουσα την τιμή. Ακόμα, μπορείτε να κλείσετε τηλεφωνικά τα μηδενικής αξίας εισιτήρια που απαιτούνται, για την ίδια και την επόμενη μέρα. Εξαιρετικό για να μην τρέχετε στα εκδοτήρια, τα παραλαμβάνετε μέχρι 3 ώρες πριν την προβολή σας.

- Θυμηθείτε το "3 ώρες πριν την προβολή". Ο κανόνας των τηλεφωνικών κρατήσεων είναι χρήσιμος και για ακόμη έναν λόγο. Αν δεν έχετε προλάβει εισιτήριο για μια ταινία, είναι καλό να δοκιμάσετε να είστε σε κάποιο εκδοτήριο 3 ώρες πριν την προβολή της. Είναι αρκετά πιθανό να βρείτε κάποιο εισιτήριο από τις τηλεφωνικές κρατήσεις που δεν δόθηκαν τελικά. Αυτό ισχύει και για τους κατόχους καρτών και για τα απλά εισιτήρια.

- Έχετε πάντα ένα πρόγραμμα μαζί σας. Αυτό με τις περιλήψεις. Πάρτε το από την πρώτη μέρα, θα σας χρειαστεί σίγουρα και πολλές φορές. Πουθενά χωρίς αυτό, θα νοιώθετε μισός άνθρωπος.

- Ρίξτε μια ματιά στην καθημερινή εφημερίδα του Φεστιβάλ, Πρώτο Πλάνο που υπάρχει σε όλους τους χώρους του Φεστιβάλ αλλά και σε πολλά σημεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα και συνεντεύξεις συντελεστών για τις ταινίες της ημέρας, τα νέα του Φεστιβάλ και διάφορες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις θα τα βρείτε εκεί.

- Γνωρίστε ξανά την κινηματογραφική Θεσσαλονίκη μέσα από το Street Cinema! Ένα project που βρίσκω καταπληκτικό και θα ενώσει όλη την πόλη με το Φεστιβάλ. Ποιες ομάδες συμμετέχουν και το πρόγραμμα θα τα βρείτε εδώ. Σημείωση: Το πρόγραμμα για το Street Cinema ξεκινάει από τις 9 του μήνα και όχι από τις 13 όπως το Φεστιβάλ.

- Ελάτε στο δικό μας event! Μέσα στο πρόγραμμα του Street Cinema, θα βρείτε και τους Bookcrossers! Ορίστε και το αρχικό κείμενο που μας αφορά:
Η κλασσική ταινία του François Truffaut, βγαλμένη από τις λέξεις του Ray Bradbury, έρχεται σε αντιδιαστολή με το παγκόσμιο κίνημα του BookCrossing. BookCrossing είναι το να αφήνεις βιβλία σε παγκάκια, καφετέριες, μνημεία, κινηματογράφους και όπου αλλού μπορείς να σκεφτείς, και μετά να παρακολουθείς ηλεκτρονικά το ταξίδι που κάνουν, περνώντας από τον έναν αναγνώστη που τα βρίσκει στον άλλο. Αυτό γίνεται μέσω τις ιστοσελίδας του BookCrossing.com.

Στο μέλλον του Φαρενάιτ 451, τα βιβλία καίγονται. Στο παρόν του BookCrossing, τα βιβλία αφήνονται ελεύθερα να βρούνε τον επόμενο αναγνώστη τους. Γιατί η ανάγνωση είναι ό,τι κι ο κινηματογράφος. Ένα μεγάλο, ατέλειωτο, μαγικό ταξίδι...

Όλα αυτά την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου και ώρα 18.00, έξω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Εθνικής Αμύνης. Βιβλία των εκδόσεων του Φεστιβάλ θα απελευθερωθούν εκεί, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στους χώρους του. Αν δείτε κάποιο, μην το αφήσετε να μένει χωρίς αναγνώστη!

- Ψηφίστε! Δίνονται 4 βραβεία κοινού. Ελληνικής Ταινίας και Ξένης Ταινίας από το επίσημο πρόγραμμα, Ματιές στα Βαλκάνια και DigitalWave. Όποτε σας δίνουν ψηφοδέλτιο, ρίξτε το στο τέλος της προβολής στα ειδικά κουτιά που υπάρχουν στις εξόδους, αφαιρώντας απλά τον αριθμό από το 1 μέχρι το 5 με τον οποίο βαθμολογείτε την ταινία. Είθε ο καλύτερος να πάρει το βραβείο!

- Μιλήστε για τα κακώς κείμενα. Μόνο έτσι θα γίνει καλύτερη η μεγαλύτερη πολιτιστική διοργάνωση της Θεσσαλονίκης. Συζητήστε, προτείνετε, γράψτε. Δεν είναι όλα καλώς καμωμένα, είμαστε μακριά απ' αυτό...


Don't:
- Μην αφήσετε τα εισιτήρια για τελευταία στιγμή. Είπαμε παραπάνω για τις κάρτες τι ισχύει, αλλά το κλασσικό λάθος των rookies είναι που νομίζουν πως θα βρουν εισιτήριο για όποια ταινία θελήσουν, ότι μέρα και ώρα κι αν προβάλλεται, όποια στιγμή κι αν το αποφασίσουν (δηλαδή την τελευταία δυνατή!). Όχι boys and girls, δε γίνεται έτσι. Σκεφτείτε το λιγάκι νωρίτερα, αλλιώς η παρέα σας θα είναι στην αίθουσα κι εσείς θα γυρνάτε σπίτι σας.

- Παρομοίως, μην αφήσετε την τηλεφωνική κράτηση για όποτε. Οι τηλεφωνικές γραμμές άνοιγαν (πέρυσι τουλάχιστον) στις 9:30. Λοιπόν, 9:30 θα είστε με το τηλέφωνο στο χέρι!

- Υπάρχει και ID! Φέτος, για πρώτη φορά, υπάρχει για κάθε προβολή και ένα μοναδικό 3ψήφιο ID. Μην το ξεχάσετε, θα κάνει πολύ πιο εύκολη και γρήγορη την όποια κράτηση εισιτηρίου. Καλή ιδέα!

- Μην ξεχάσετε την αίθουσά σας και βρεθείτε αλλού ντ' αλλού. Εύκολος τρόπος απομνημόνευσης: Οι γυναίκες (Λιάππα-Μαρκετάκη) στο βάθος του λιμανιού, οι άντρες (Τορνές-Κασσαβέτης) δεξιά στο λιμάνι. Χάρτης για τις αίθουσες αλλά και όλους τους υπόλοιπους χώρους που σχετίζονται με το Φεστιβάλ, εδώ.

- Μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε. Νέα είδη που δεν έχετε ξαναδεί, νέοι δημιουργοί που τα ονόματά τους δε σας έλεγαν τίποτα μέχρι χτες, νέες χώρες. Δοκιμάστε να δείτε και κάτι που μπορεί να φοβάστε πως δεν είναι του γούστου σας. Μπορεί να ανακαλύψετε κάτι εξαιρετικό και όπως και να 'χει, το ταξίδι μετράει.

- Μη σνομπάρετε τις παράλληλες εκδηλώσεις. Masterclasses, οι Πράσινοι διάλογοι ΙΙ, εκθέσεις φωτογραφίας, πολυμέσων, βίντεο, συζητήσεις, πάρτι και συναυλίες δίνουν όλα έναν τόνο γιορτής στο δεκαήμερο του Φεστιβάλ.

- Δεν ξεχνάμε να φάμε. Πιτόγυρο από το Πόρτο Γύρος (δυο βήματα από τις Αποθήκες του λιμανιού), τυροπιτοειδή και κρύα σάντουιτς από το Παραδοσιακό της Αριστοτέλους (μισό βήμα από το Ολύμπιον). Βολεύουν. Και δεν είναι και καθόλου άσχημα.

- Μην αγνοήσετε τις βαθμολογίες κοινού για τις επιλογές σας. Αλλάξτε το πρόγραμμά σας αν χρειαστεί. Να θυμάστε, το κοινό ξέρει. Θα βρείτε τις βαθμολογίες μέχρι και την προηγούμενη μέρα στο Πρώτο Πλάνο που λέγαμε παραπάνω.

- Δεν ξεχνάμε να βάλουμε στο αθόρυβο το κινητό στην αίθουσα. Δεν το συζητάμε για να αρχίσετε να μιλάτε κιόλας, έτσι; Αν στα multiplex είναι 1 φορά μη αποδεκτό, εδώ είναι 10.

- Μην υπολογίζετε να είστε "ακριβώς" στην ώρα της ταινίας. Ναι, οι φίλοι μπορούνε να σας πιάσουν θέση, αλλά αυτό δημιουργεί προβλήματα στην αίθουσα. Και εκείνοι θα μαλώσουν για να τη σώσουν από τις ορδές που μπαίνουν για να βρούνε κάπου να κάτσουν. Και δε θα έχουν και δίκιο. Συν του ότι στα 5 λεπτά πριν την προβολή μπαίνουν μέσα όλες οι προσκλήσεις, αυτοί που έχουν κάρτα αλλά δεν έβγαλαν μηδενικό εισιτήριο και όλοι τέλος πάντων οι παρατρεχάμενοι. Οπότε ναι, μετά από αυτό, οι πιθανότητές σας να βρείτε θέση μειώνονται δραματικά. Αν δε σας πειράζει το να καθίσετε 2 ωρίτσες στα σκαλοπάτια, έχει καλώς. Αλλιώς, 10 λεπτάκια πριν την ταινία θα πρέπει να είναι η ώρα, στη χειρότερη περίπτωση, για σας...

Have fun everybody! Πάμε ΦΚΘ!

15 σχόλια:

  1. αυτό περίμενα! δυστυχώς εγώ για πολλές ταινίες δεν είμαι,αλλά θα αρχίσω να οργανώνομαι απο αυτήν τη στιγμή και όπως πέρσι όλο και κάπου θα βρεθούμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ααααααααααααχ, Φεστιβάααααααααααλ....

    Πολύ πολύ ωραίο post, μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. hooray!! γεια σου ρε Zlatko με τα ωραία σου!!

    ΥΓ. "Οι τηλεφωνικές γραμμές άνοιγαν στις 9:30 (πέρυσι τουλάχιστον). Λοιπόν, 9:30 θα είστε με το τηλέφωνο στο χέρι"
    δεν τα λέμε αυτά ρε!! για τιμωρία, φέτος θα ξυπνάς εσύ και θα στήνεσαι στο τηλέφωνο!! :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Δοθείτε ολοκληρωτικά στο Φεστιβάλ... Αυτές είναι 10 μέρες που δεν ξέρετε πως σας λείπουν μέχρι να τις ζήσετε για μια φορά."

    Perisi, eimoun ekei 9 meres, kai akomi lipame gia tin mia mera pou exasa!

    (Den einai mono oi tenies, na min ksexasoume kai tis sinavlies stin Apothiki! )

    Iperoxo post!

    Ardlogie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ σκοπεύω να κόψω μια μετακόμιση στη μέση για να είμαι εκεί όσο περισσότερο μπορώ! Άντε να κάνουμε πρόγραμμα όλοι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @kihli
    Εννοείται πως θα βρεθούμε! :-)

    @deadendmind
    Τι ααααααχ βρε, αφού θα ρθείς. Έστω και για λίγο! Ευχαριστώ!

    @efou
    Έλα, έλα! Ευκαιρία ψάχνεις για να χώσεις εμένα. :P Σε αυτό το blog τα λέμε όλα και δίνουμε στους αναγνώστες μας πραγματικά tips!

    @Ardlogie
    Ευχαριστώ πολύ (και καλωσόρισες στο blog). Αν είσαι τόσο συχνός λοιπόν, σίγουρα θα σε δω αρκετά φέτος. :-)

    @mafaldaQ
    Thaaaaaats the spirit! Η Γη σταματάει, οι fans του ΦΚΘ ζαμέ! Βουρ στα προγράμματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σκέφτομαι οπωσδήποτε το "The Day God walked away",έπειτα ίσως το "Ναυαγός στο Φεγγάρι",το "Προσκύνημα στη Λούρδη",το "Ονειρο χειμωνιάτικης νυκτός¨"...θα δούμε.

    προς το παρόν,μέσα στην κουλτούρα γενικώς (χαμογέλα με συγκατάβαση εδώ),είδα χθες το Orphan (βλέπε ελιές) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέρεις, κάθε χρόνο σκέφτομαι, ποιος άραγεθα κάνει κάποτε ένα ντοκυμαντέρ γιαυτούς τους μανιακούς που γυρίζουν σαν υπνωτισμένοι από αίθουσα σε αίθουσα, με το πρόγραμμα και το στυλό στο χέρι?
    Μετά τόσα χρόνια, γνωριζόμαστε πια και χαιρετιόμαστε κιόλας: ένα σωρό μόνοι-μια μεγάλη παρέα.

    (Άδεια παίρνω, ναι, εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, Νοέμβριο και Μάρτιο! Οι υπόλοιπες 10 εργάσιμες της άδειες είναι υπεραρκετές για το καλοκαίρι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @kihli
    Δεν έχω κάνει ακόμα το πρόγραμμα, θα φανεί που θα πάμε! Όσι για το Orphan, ουγκχ! :P

    @lemon
    Το έχω σκεφτεί κι εγώ αυτό, πλάκα-πλάκα. Αυτοαναφορικό, να παίξει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ!

    ("Ένα σωρό μόνοι, μια μεγάλη παρέα" ωραίο αυτό. Καλωσόρισες στο blog!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Θεσσαλονίκη πέφτει μακρυά, αλλά θα μάθουμε τα νέα του Φεστιβάλ κι από δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εννοείται! Θα υπάρχει απολογισμός μετά το τέλος του Φεστιβάλ! Stay tuned (και καλωσήρθες!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε λέω μόλις γύρισα Αθήνα από εκπληκτικό πενταήμερο στη Θεσσαλονίκη. Το δικό μου κριτήριο επιλογής ταινιών ήταν το εξής: έχω χρόνο και παίζει Χέρτσογκ; Θα πάω! Είχα τόσο λίγο χρόνο γιατί είχα ανέβει κυριώς για κάποιες παραστάσεις, αλλά χώθηκα και στις αίθουσες.

    ΥΓ Πηγαίνετε να δείτε και το Project Οδύσσειες, στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ, ήταν μια πολύ ξεχωριστή θεατρική εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το Project Οδύσσειες κατάφερα και το έχασα, τρέχοντας από τη μια αίθουσα στην άλλη. Πήγε καλά όμως το δικό μας Street Cinema οπότε μου το συγχωρώ. Τώρα για Hertzog να την πω την αμαρτία μου; Δεν τον πάω, αν και θέλω να δω στο μέλλον και 1-2 άλλες δικές του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή