Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Bill Plympton

Έχουμε πει για την αγάπη μου για το short animation, έτσι; Παρότι είναι αδιανόητο να γράψω ένα post γι' αυτό το θέμα, αφού είναι άπειρα τα όσα θα ήθελα να δείξω (η συλλογή μου ξεπερνάει τα 55GB), αποφάσισα να πω δυο λόγια για έναν από τους δημιουργούς που έχουν φτιάξει μερικά από τα καταπληκτικά short animation που θαυμάζω.


Ο 63χρονός Bill Plympton έχει "ζωγραφίσει" πάνω από 40 (αν μετράω καλά) animation, μαζί μικρού και μεγάλου μήκους. Ξεκίνησε, όπως ο ίδιος λέει, να σχεδιάζει αφού με κάτι έπρεπε να ασχοληθεί στο σπίτι. Στο Portland βλέπετε, που γεννήθηκε, βρέχει 9 μήνες το χρόνο. Στην αρχή αγάπησε τους ήρωες της Disney, όμως μετά, στο Πανεπιστήμιο, βρήκε το δικό του στυλ, με αρκετή δόση μαύρου χιούμορ. Εργάστηκε σαν πολιτικός σκιτσογράφος σε περιοδικά όπως το Rolling Stone, το Vanity Fair, το Penthouse.

Έτσι όμως, ούτε πολλά λεφτά έβγαζε, ούτε γινόταν γνωστός. Έτσι, άρχισε να το ρίχνει στα animation. Τα διάφορα φεστιβάλ στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο, αλλά και η προβολή των ταινιών του στο, τότε κραταιό, MTV, του έδωσαν φήμη. Έτυχε και στην περίοδο που το animation όλο και ανέβαινε, με τους Simpsons, τον Roger Rabbit, τις νέες ταινίες της Disney...

Κάπου εκεί ετοίμαζε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, όταν η Disney του πρότεινε 1εκ δολάρια για να αναλάβει το Aladdin αλλά την απέρριψε γιατί βαριόταν να μετακομίζει στο LA και γιατί φοβόταν πως το δικό του χιούμορ δε θα ήταν κάτι που θα άρεσε στην εταιρία. Έχει φτιάξει και 2 μουσικά video: Το Heard 'em Say του Kanye West και το Don't Download This Song του Weird Al Yankovic.


Σχεδιάζει μόνος του τα σκίτσα των ταινιών του, που είναι όλα ζωγραφισμένα με μολύβια και αφήνει το coloring σε άλλους, ενώ είναι μάστορας στο extreme manipulation των σωμάτων και των προσώπων. Έχει 2 υποψηφιότητες για Oscar και πολλά ακόμη βραβεία.

Υ.Γ. Δυστυχώς δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα από τα short animation του στο internet. Προσπάθησα μάλιστα να ανεβάσω ένα από τα αγαπημένα του, το The Exciting Life Of A Tree στο YouTube αλλά δε μου το άφησε λόγω παραβίασης του μπλα μπλα μπλα. Δε βαριέσαι...

Πηγές: Wikipedia, mixtape, CinemaNews

4 σχόλια:

  1. Lol, lol! Ο ιπτάμενος παλαιστής του sumo, όλα τα λεφτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενικά ο τύπος έχει τρελές φάσεις, κρίμα που δε βρήκα και άλλα του video να βάλω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε τι γαμάτος! Εντάξει το 25 τρόποι το βρήκα συμπαθητικο :-) αλλά το άλλο με τον ανεμιστήρα το λάτρεψα! Ευχαριστούμε ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει κι άλλα ωραία σαν αυτό με τον ανεμιστήρα, με πιο αγαπημένο το The Exciting Life Of A Tree, αλλά ο Γιουτιούμπης γαμιέται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή