Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Tiger Lillies Freakshow

Παρασκευή βράδυ, 9.30 η ώρα, στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης, αξιώθηκα επιτέλους να δω τους Tiger Lillies από κοντά. Πέρα από κάποια ξέμπαρκα τραγούδια τους που είχα ακούσει/δει κατά καιρούς στο Youtube (με πιο αγαπημένο το Start a Fire), δεν ήξερα και πολλά για το συγκρότημα, παρά μόνο πως το Freakshow είναι καινούργια παράσταση γι' αυτούς και πως όσοι τους έχουν παρακολουθήσει λένε τα καλύτερα.

Όλα αυτά μου φάνηκαν υπεραρκετά ώστε να δώσω 30€ εισιτήριο (25€ για τους φοιτητές) και να κατεβώ στη ζεστή Θεσσαλονίκη για να τους δω, όταν είπε η efou πως σκέφτεται να πάει.

Ο χώρος της Μονής Λαζαριστών μου αρέσει αρκετά, όσες λίγες φορές τον έχω επισκεφτεί, αν και για τη συγκεκριμένη παράσταση το ότι όλα τα καθίσματα είναι στην ίδια ευθεία δημιουργούσε πρόβλημα στο πόσο έβλεπε ο καθένας. Οι θέσεις γέμισαν, η βραδιά δεν ήταν ούτε υπερβολικά ζεστή, ούτε κρύα και διάθεση υπήρχε άφθονη. Η παράσταση δεν άργησε ιδιαίτερα να ξεκινήσει και το τρίο των μουσικών βγήκε στην, (όπως μου φάνηκε στην αρχή) αρκετά λιτή γι' αυτό που είχα εγώ στο μυαλό μου, σκηνή.

(Uploaded on Flickr by svinovik)

Ιδρυτής, στιχουργός και συνθέτης όλων των τραγουδιών των Tiger Lillies είναι ο Martyn Jacques. Βαμμένος σαν κλόουν αλλά με μια πολύ "σκληρή" φάτσα, είναι αυτός που τραγουδάει τα πάντα στις σχεδόν 2 ώρες της παράστασης. Με μια πολύ χαρακτηριστική castrati φωνή, της οποίας έχει απίστευτο έλεγχο και χρώμα, εκφραστική και γεμάτη, δε σ' αφήνει να κουραστείς από τη φαινομενική μονοτονία του ήχου.

Ο ίδιος έπαιξε ακορντεόν, πιάνο και γιουκαλίλι σε ένα κομμάτι. Την υπόλοιποι ορχήστρα αποτελούν οι δύο Adrian, ο Huge (ντραμς, κουζινικά, κτλ :-) και ο Stout (κοντραμπάσο, musical saw και theremin). Αυτό το τελευταίο είναι το όργανο που ο ήχος του στις ψηλές μοιάζει με βραστήρα τσαγιού όταν σφυρίζει και στις χαμηλές μάλλον με εκκλησιαστικό όργανο. Το έχετε ακούσει και σε παλιές ταινίες τρόμου, το περίεργο τρεμούλιασμα. Ωραίο, δεν το είχα ξανακούσει ποτέ. Και οι δύο Adrian ήταν άψογοι μουσικοί και δένανε πάρα πολύ καλά, ενώ κάνανε και τα φωνητικά.

(Uploaded on Flickr by Keka ;))

Από κει και πέρα, οι υπόλοιποι που αποτελούν τους Tiger Lillies είναι performers. Ένα ζευγάρι νάνων που είναι οι "Τοσοδούληδες", ένας παλιός καλλιτέχνης δρόμου που κάνει κάποια τρικ με καπέλα, 2 δίδυμες που παίζουν τις "Σιαμαίες Αδελφές" και προς το τέλος της παράστασης εκτελούν ένα εντυπωσιακό ακροβατικό νούμερο κρεμασμένες από ένα trapeze όπως στο τσίρκο, μια ακόμα κοπέλα που γίνεται η "Γυναίκα Φίδι" και η "Amanda με τα μακριά μαλλιά", μια παχουλή κοπέλα που είναι η καημένη η "Rosa με τις 3 καρδιές"...

Τα σκηνικά βοηθούν την ατμόσφαιρα: Είναι κυρίως βαγόνια τραίνου διαφόρων μεγεθών, τα οποία ανοίγουν για να αποκαλύψουν στο εσωτερικό τους, από τους ίδιους τους χαρακτήρες, μέχρι τεράστιες κούκλες (τον άνθρωπο με τα "3 Ζευγάρια Χέρια) ή και το εσωτερικό ενός σπιτιού. Απλά σκηνικά δεν είπα πως μου φάνηκαν στην αρχή; Καμία σχέση.

Όλα αυτά φτιάχνουν μια παράσταση που κινείται από το γέλιο στη συγκίνηση, όπως ακριβώς και τα τραγούδια. Οι στίχοι λένε ολόκληρες ιστορίες, δεν κινούνται στη λογική του κουπλέ-ρεφρέν. Η Rosa χρειάζεται καρδιές, αφού οι 3 καρδιές της έχουν πληγωθεί από τους ανθρώπους που γνώριζε, ο φιλάργυρος πούλησε όλους του τους φίλους και την οικογένεια, το κορίτσι που αιμορραγεί δεν έχει πολύ χρόνο ακόμα σαν ατραξιόν του freakshow γιατί πεθαίνει, η λοβοτομή περιμένει όλα τα φρικιά του κόσμου, ο Αθάνατος έχει επιζήσει από τα απίστευτα, ο Τριχωτός Άντρας βλέπει δασύτριχο ουρανό και ένα φρικιό δε μπορεί να πιστέψει πως το έχει ερωτευτεί ένας νορμάλ άνθρωπος.

Μαύρα, ζοφερά, αλλά αστεία, τα τραγούδια δίνουν μια ματιά στο γκροτέσκο και φρικιαστικό σύμπαν των ανθρώπων των Freak shows, ασχήμια και ομορφιά ταυτόχρονα, ανθρώπων που για πολλά χρόνια αποκλειόταν από τις κοινωνίες και έβγαζαν το ψωμί τους με το να γίνονται θέαμα των "κανονικών" ανθρώπων που τους καταβρόχθιζαν με τα μάτια τους. Άνθρωποι που πριν την πρόοδο της ιατρικής γεννιόνταν με οποιαδήποτε μορφής δυσπλασία ή εκτελούσαν παράτολμα show, συγκεντρωνόταν και ταξίδευαν μαζί σαν ένα παράξενο τσίρκο.

(Uploaded on Flickr by svinovik)

Όταν στις 12 παρά έφυγα από τη Μονή Λαζαριστών, ακούγοντας το Start a Fire στο κλείσιμο της παράστασης, ήμουν σίγουρος πως είχα κάνει καλή επιλογή, πως ήταν κάτι που θα το θυμάμαι και πως σίγουρα οι Tiger Lillies είναι κάτι που θα ξανάβλεπα. Έφυγα με χαμόγελο, σκεπτόμενος όλους αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν μια ζωή με την ταμπέλα του "περίεργου", του "όχι ακριβώς ανθρώπου" και υπομείνανε την ταπείνωση του να μη γίνονται αποδεκτοί σε κάθε μέρα της ζωής τους.

(μισό, αυτό κάτι μου θυμίζει...)

Τέλος πάντων, αν το Tiger Lillies Freakshow βρεθεί ξανά μπροστά σας, μη χάσετε την ευκαιρία. Άλλωστε:
This freakshow is the best in town
This freakshow is the worst around.


Post μέσα στο post:

Φυσικά η παράσταση μου θύμισε το Carnivàle, μια από τις ελάχιστες σειρές της τηλεόρασης που μπορώ να ορίσω ως τέχνη. Περίεργη, υποβλητική και συνολικά μια καθόλου "εύκολη" σειρά για την ελεύθερη θέληση και το πεπρωμένο, που διαδραματίζεται γύρω από ένα μετακινούμενο show που περιλαμβάνει αρκετά freaks. Εξαιρετική σειρά, μόνο 24 επεισόδια και highly recommended!


Links:
Φωτογραφίες (1, 2, 3) της neorian, post στο thess.gr και video του Argos από τις παραστάσεις του Tiger Lillies Freakshow στη Μονή Λαζαριστών.
The Tiger Lillies (Το site του συγκροτήματος)
Official YouTube Channel (Εμ... Official YouTube Channel?)
The Tiger Lillies Forum (Forum με νέα, reviews και διάφορα από τους fans)
MySpace (Η myspace σελίδα τους)
The Tiger Lillies Book (Βιβλίο με όλους τους στίχους και δεκάδες φωτογραφίες, τσεκάρετε το "Specials" για διάφορα pdf, φωτογραφίες, κτλ)
The Tiger Lillies - Illustration of Songs (Ένα συλλεκτικό βιβλίο με illustrations των στίχων των τραγουδιών)

Extra Theremin Edition: Ακούστε Super Mario Bros. theme, το Crazy του Gnarls Barkley και το La Valse D'Amelie παιγμένα με theremin!

12 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο post! Με κάνεις να θέλω να τους δω κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ! 17-30 Αυγούστου θα είναι στο Edinburgh Fringe. Μην τους χάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο καμμένος αμέσως να αναγνωρίσει και ανάλογη σειρά ρε συ, έλεος δλδ! :Ρ
    Πολύ όμορφο ποστ, πολύ καλή παράσταση, θέλω ακόμα περισσότερο να τους δω τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήξερα πως κάποιος θα το έλεγε αυτό, οπότε χαίρομαι που έχουμε τελειώσει τώρα! :P (Πάντως δεν έχεις ιδέα πόσο ταιριάζει η σειρά!)

    Να τους δεις με την πρώτη ευκαιρία που θα σου παρουσιαστεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πάρα πολύ καλό το ποστ σου φίλε Zlatko, μπράβο, μπράβο, μπράβο!!
    να πω κι εγώ ότι μου άρεσαν πάρα πολύ και συνιστώ σε όποιον έχει την ευκαιρία να τους δει, να το κάνει οπωσδήποτε!
    επίσης να πω ότι την επόμενη φορά επιβάλλεται να βλέπουμε καλύτερα, γιατί πχ τα όργανα που ανέφερες ούτε που τα πρόσεξα...βλακεία!
    επίσης, ψήθηκα τρελλά να δω το Carnivale!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ! Την επόμενη φορά θα το έχουμε υπόψιν μας οπωσδήποτε το θέμα του που καθόμαστε και θα είμαστε οργανωμένοι. Ή τέλος πάντων θα πάρουμε κιάλια και θα κάτσουμε στις κερκίδες!

    Carnivale rocks, υπάρχουν και σε DVD οι 2 του seasons, πρότεινέ το και στη Σοφία όταν τελειώσει με το In Treatment. Είναι η πιο artistic σειρά ever. Έχουμε πει πως εγώ έχω δει μόνο τη 2η season από λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. α όχι, κρίμα! κ τι τώρα δεν μπορείς να δεις την πρώτη, έχεις σποϊλεριαστεί τρελά;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τά'πα στο άλλο, να τα πω και εδώ;;;
    Τέλειο post, φιλαράκι! Και το Carnivale όποιος δεν το είδε, μπρος, γρήγορα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τι γαμάτο ποστ φίλε zlatko! όταν ξανάρθουν να με πάρετε κι εμένα μαζί σας ναι;
    (μα τι ωραίο ποστ, φτουφτουφτου, κ θέλει να το κλείσει ο μαλάκας!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @efou
    (είχα την εντύπωση πως απάντησα χτες βράδυ, αλλά καμιά μαλακία θα έκανα) Στην αρχή είχα ξενερώσει κάπως και είχα αποφασίσει να μην τη δω στο καπάκι. Και μάλλον σωστά έκανα, γιατί δε θυμάμαι τώρα παρά ελάχιστα πράγματα, οπότε μπορώ να τη δω πλέον κανονικά! (καταλαβαίνεις που το πάω, έτσι; ;-)

    @Shiroi Taka
    Ευχαριστώ και εδώ! Χε!

    @κούνελος
    Θα σε παίρναμε και τώρα, αλλά δεν ήρθες λόγω ανωτέρας βίας. Εννοείται θα σε πάρουμε! :-)
    (α ρε, δεν είπα "θα το κλείσω", είπα "άμα ξαναγράψω συχνά να με χέσεις, θα βγάλει αράχνες"!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εντάξει μετά από αυτό το Post ψήθηκα τρελά μπορώ να πω! Πολύ ωραίο και πολύ καλή παρουσίαση! Την επόμενη φορά θα σπεύσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Την επόμενη φορά θα σπεύσουμε όοοολοι μαζί! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή