Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

A cappella

Αυτό το post θα έχει πολύ μουσική και λίγα λόγια, σας προειδοποιώ. Άλλωστε η Λογική της Πλάκας θυμίζει μουσικό blog τον τελευταίο καιρό και κακό δεν κάνει...

Σημερινό θέμα, η a cappella (ή acapella, όπως γουστάρετε) μουσική. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, μουσική που αποτελείται μόνο από φωνητικά, χωρίς τη χρήση οργάνων. Πολλές φορές μάλιστα, τα όργανα υποκαθιστούνται κι αυτά με τις φωνές των τραγουδιστών, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι συχνή η μίξη του a cappella με το beatboxing.

Γιατί κάνω αυτό το post; Μα κυρίως γιατί είδα τους Σλοβένους Perpetuum Jazzile (μέσω του Freddo) να τραγουδάνε το Africa των Toto.



Καταπληκτικό, έ; Μου άρεσε πολύ και το Bee Gees medley τους, πολύ ζωντανό. Έτσι, άρχισα να ψάχνω...

Βρήκα τους Φινλανδούς Club For Five που τραγουδάνε το Sweet Dreams των Eurythmics, εδώ. Και στη συνέχεια το Lady Marmalade από το Moulin Rouge!, εδώ.

Ύστερα ήρθαν οι Rockapella από τη Νέα Υόρκη. Ακούστε το Eye of the Tiger των Survivor, εκεί και το Stand by Me του Ben E. King (αλλά εγώ σας έχω την έκδοση από το Playing For Chance, εδώ)...



Σειρά είχαν οι Χαβανέζοι Vocal Sampling. Εξαιρετικά τα Every Breath You Take των Police και Hotel California των Eagles, που τα βρίσκετε σε αυτό και σε εκείνο το link, αντίστοιχα.

Μετά πέτυχα ένα medley των Voca People. Αξίζει να το δείτε το video, όχι μόνο να το ακούσετε, γι' αυτό σας το βάζω και παρακάτω. Άλλωστε περιγράφονται σαν "vocal theater performance". Εντυπωσιακοί...



Και ύστερα έπεσα πάνω στους Swingle Singers. Είχα ξεχάσει πως καιρόοοοο πριν, η Saigon (εκ του διδύμου Saigon & Baygon) μου είχε δώσει ένα cd τους αλλά είχα να τους θυμηθώ από τότε. Άκουσα ξανά τα Flight of the Bumblebee (εδώ)και το theme από το Mission Impossible (εδώ) και τα βρήκα αστεία και όμορφα όπως και τότε.

Βρήκα και το Englishman in New York του Sting από τους BaSix για τους οποίους όμως απέτυχα να βρω άλλες πληροφορίες. Το ακούτε εδώ.

Τελευταίοι οι Flying Pickets με τα Girl You'll Be A Woman Soon του Neil Diamond, εδώ και το Only You των Yazoo με το οποίο θα κλείσουμε τη σημερινή υπερπαραγωγή. Enjoy!

3 σχόλια:

  1. Μου προξενεί διάφορα συναισθήματα η αναπαραγωγή της μουσικής με διάφορους τρόπους εκτός μουσικών οργάνων αλλά μάλλον θετικά όλα! Στο eye of the tiger γέλασα πάρα πολύ! Πολύ ωραία παρουσίαση πάντως. Έκανα πολλά favs :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή