Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Oscars 2009: Award Ceremony

36 ώρες μετά την τελετή απονομής, πάμε για μια γρήγορη σούμα της ίδιας της οργάνωσης της τελετής.

- Ο Hugh Jackman τον οποίο έχω θάψει πριν την τελετή, ήταν εξαιρετικός! Πραγματικά ευχάριστη έκπληξη.

- Έτσι, το πρώτο σκετσάκι της έναρξης είναι φανταστικό. Μέσα σε homemade "σκηνικά" τραγουδάει για όλες τις υποψήφιες ταινίες (και ρίχνει και μπηχτή για τη μη υποψηφιότητα του Dark Knight "How can a billion dollars be unsophisticated?"), χορεύει και φέρνει στην πίστα τη νέα μεγάλη μου αδυναμία, Anne Hathaway για να παίξει τον Nixon και κλείνει λέγοντας "I am Wolverine"! Amazing first act (δείτε το εδώ).

- Τα video ήταν τέλεια φτιαγμένα. Των ανδρικών και γυναικείων βραβείων, ήταν μια σούμα από βραβεύσεις προηγούμενων χρόνων, με πολύ καλό μοντάζ. Υπήρχαν όμως και αυτά που αναφέρονταν σε είδη ταινιών, animation, romance, comedies (Update: Δείτε εδώ το τέλειο video), documentaries, action, όλα πολύ καλοφτιαγμένα (αν και στο action βαρέθηκα).

- Στα βραβεία των ρόλων, έγινε το καλύτερο concept που έχω δει στα Oscars. 5 παλιότεροι νικητές έβγαιναν στη σκηνή και ο καθένας τους αναφερόταν προσωπικά και στο 2ο πρόσωπο, σε έναν από τους 5 υποψηφίους. Επειδή ο λόγος ήταν άμεσος και ευθύς, ήταν σχεδόν πάντα πολύ συγκινητικός.

- Εκεί είχαμε και την ατάκα της Whoopi Goldberg στην καλόγρια Amy Adams του Doubt, "It's not easy being a nun". Όποιος δεν κατάλαβε το αστείο, δε βαριέσαι! Και την ατάκα του Robert De Niro για τον Sean Penn, "How for so many years did he get all those jobs playing straight men?".

- Τα video των υποψηφιοτήτων στα 2 σενάρια ήταν και αυτά διαφορετικά από άλλες χρονιές. Μια σκηνή από την ταινία έπαιζε στην οθόνη, όσο διαβαζόταν η ίδια σκηνή μέσα από το σενάριο. Πολύ-πολύ καλό.

- Υπήρχαν πολλά ωραία ζευγάρια που παρουσίασαν βραβεία. Ξεχώρισαν οι:
Steve Martin και Tina Fey ("DON'T fall in love with me") στα σενάρια
Natalie Portman και Ben Stiller (για τον δεύτερο κυρίως, που έκανε τον Joaquin Phoenix) στο Cinematography. Δείτε εδώ.
και τους Sarah Jessica Parker και Daniel Craig που παρουσίασαν όλα τα
δημιουργικά (Art Direction, Costume Design, Make-up) που ήταν χάααααααααααλια!

- Musicals are back! Ένα musical ποτ-πουρί από τον Jackman, την Beyonce και διάφορους άλλους ηθοποιούς. Και είχε Abba βέβαια. Οπότε I liked! A lot! :-D (Το βλέπετε εδώ)

- Συνολικά και οι acceptance speeches δεν ήταν κακές. Ξεχωρίζω:
Simon Beaufoy για το Adapted Screenplay του Slumdog Millionaire ("There are certain places in the universe you never imagine standing. For me, it's the moon, the South Pole, the Miss World podium and here.")
Jerry Lewis για το ειδικό ανθρωπιστικό βραβείο. Απλός, λιτός, ανθρώπινος.
Danny Boyle που χοροπήδησε σαν τον Τίγρη στο Winnie the Pooh και απολογήθηκε στον χορογράφο που έφτιαξε την τελική σκηνή, αφού παρέλειψε να τον βάλει στα credits.
Kate Winslet που φάνηκε πραγματικά ευτυχισμένη και είπε πως δε μπορεί να πιστέψει πως ήταν στην ίδια κατηγορία με την Streep.
Sean Penn: "Commie Homo Sons of Guns"! Τέλειος φίλε, τέλειος! Δείτε.

- Ο Philippe Petit, πρωταγωνιστής του νικητή Man on Wire στο καλύτερο ντοκιμαντέρ, που ανέβηκα πάνω μαζί με τους δημιουργούς του film και πρόλαβε σε 30 δευτερόλεπτα να διαβάσει τον πιο σύντομο λόγο στην ιστορία των Oscars ("Yes!"), να κάνει ένα μαγικό τρικ και να ισορροπήσει ένα Oscar, ανάποδα στο μέτωπο του. Θεός.

- Danny Boyle. Σε κάθε βραβείο που έπαιρνε το Slumdog βλέπαμε τη φάτσα του. Αυτός ο άνθρωπος πραγματικά είναι χαρούμενος! Τον συμπάθησα!

- Ένοιωσα πραγματικά στεναχωρημένος που φέτος τα υποψήφια τραγούδια ήταν μόνο 3 και το κάθε ένα έπαιξε για περίπου 1 λεπτό. Πολύ κρίμα...

- Πάντα η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς είναι το video όσων έχουν πεθάνει την περασμένη χρονιά. Όμως έχοντας από πίσω την Queen Latifah να τραγουδάει I'll Be Seeing You, ήταν το κάτι άλλο...

Για τα ίδια τα βραβεία, δεν έχω πολλά να πω. Σε αυτά που διάλεγα εγώ, έπιασα 11 στα 22 (υπήρχαν και 2 στα οποία δεν είχα άποψη) και σε αυτά που έγραψα ως φαβορί 11 στα 24, που σημαίνει πως μάλλον θα έπρεπε να κάνω καλύτερο research. Πάντως υπήρξαν και εκπλήξεις τύπου Milk στο Original Screenplay, Benjamin Button στο Art Direction και Slumdog Millionaire στο Sound που με ψιλοαπογοήτευσαν. Παρόλα αυτά, Oscars που δίνουν 13 υποψηφιότητες στην χειρότερη από τις "μεγάλες" ταινίες και μετά της δίνουν μόνο 3 κι αυτά στα δεύτερα, ε, they're good in my book.

Τελικά, πάνω από 1 Oscar πήραν:
Slumdog Millionaire 8 (που κόντεψε να κάνει το sweep, έχασε μόνο το Sound Editing)
The Curious Case of Benjamin Button 3
The Dark Knight 2
Milk 2

Όλοι οι νικητές, στο IMDb. Άντε και του χρόνου!

11 σχόλια:

  1. Μπράβο Zlatko! Ευχαριστούμε για την ενημέρωση! Αντε να είσαι γερός και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και του χρόνου να σαρώσει πάλι το βρετανικό σινεμά χεχε ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. *fangirl squeal*
    Huuuuughhhhh!!!!
    *βάζει νύχια Wolverine και βγαίνει στο δρόμο*
    Και του χρόνου, Zlatkoύλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Panigirtzou, Shiroi Taka
    Ευχαριστώ κοπελιές! :-)

    @Σοφία
    Χαχαχα! Μην είσαι κακιά με τα αμερικανάκια μωρέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραίο ζλάτκο!
    πρέπει οπωσδήποτε να δω 5-6 ταινίες. αν κ μου αρέσει πολύ η φάση όσκαρ, αυτή την ώρα που το βάζει δε μπορώ με τίποτες να το δω. χάθηκε μια προβολή το άλλο βράδι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει προβολή "το άλλο βράδι" ρε! Αλλά υπάρχουν και torrents! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν τα ξέρω εγώ αυτά τα τόρεντς κ μόρεντς! εσύ το κατέβασες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι εγώ δεν τα είδα ακόμα αλλά θα βρώ και φέτος τρόπο να τα δω! Πολύ ωραία πάντως και τα βίντεάκια που είδα, μου άρεσαν πάρα πολύ! Άντε και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @κούνελος
    Ε ναι. Εννοείται. Τι ρωτάς;

    @mafalda
    Έεεεχεις καιρό μέχρι του χρόνου να δεις τα φετινά! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νά 'σαι καλά, όχι μονο για τον απολογισμό, αλλά και για τα βιντεάκια που μάζεψες. Ταξίδευα αυτές τις μέρες και δεν είχα χρόνο να δω τίποτα.

    (Ο Τζάκμαν τέλειος, σε κάνει να ξεχνάς να νοσταλγείς τον Μπίλι Κρίσταλ -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Ποιος να το περίμενε;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ πάντως δεν το περίμενα σίγουρα! Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως θεωρώ ότι κωμικοί κάνουν συνολικά καλύτερη δουλειά.

    Προσωπικά, ζω για τη μέρα που ο Colbert θα ανοίξει την τελετή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή