Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

Oscars 2009: Favorites and Personal Picks

Μετά από ένα μήνα εντατικής Oscarπαρακολούθησης και 25 ταινίες (+3 μικρού μήκους +μερικά soundtracks) μετά, έχω καταλήξει στις δικές μου επιλογές για τα Oscar. Θα δούμε λοιπόν κάθε κατηγορία ξεχωριστά, θα αξιολογήσουμε τους υποψηφίους, θα πούμε και για το ποιό είναι το φαβορί και συνολικά θα δώσουμε πολλές ευκαιρίες σε όσους έχουν ώτα και ακούσουν, γιατί η Ακαδημία τον παίρνει. Ειδικός δεν είμαι, ό,τι βλέπω και όπως το βλέπω, κρίνω. :-) Let's start...

Best Achievement in Costume Design
Υποψήφιοι: Australia, The Curious Case of Benjamin Button, The Duchess, Milk και Revolutionary Road.
Πιθανός Νικητής: The Curious Case of Benjamin Button.
Εγώ θέλω: Australia. Δεν πολυκαταλαβαίνω την υποψηφιότητα του Milk, δεν είδα τίποτα το ιδιαίτερο εκεί πέρα, αλλά οι υπόλοιπες 4 παίζουν στο ίδιο επίπεδο. Ε, και αφού ένα 0 στα 13 για τον Button δε θα με χαλούσε καθόλου, Australia it is. Φυσικά το πιθανότερο είναι το πανηγύρι για τον Button να ξεκινήσει νωρίς, για να τελειώσει άδοξα αργότερα...

Best Animated Feature
Υποψήφιοι: Bolt, Kung Fu Panda, WALL·E.
Πιθανός Νικητής: WALL·E με κάτω τα χέρια.
Εγώ θέλω: Είναι προφανές έτσι; Ένα από τα καλύτερα animation ever, δε θα μπορούσε να χάσει από κανένα από τα άλλα δύο, όσο καλά και να ήταν. Που είναι όμως ο Bashir; Γιατί δεν παίζει στην κατηγορία; Καλύτερο τουλάχιστον του Bolt ήταν, άρα γιατί δεν είναι στην 3άδα; Εμ, Ακαδημία εδώ...

Best Achievement in Makeup
Υποψήφιοι: The Curious Case of Benjamin Button, The Dark Knight, Hellboy II: The Golden Army.
Πιθανός Νικητής: The Curious Case of Benjamin Button.
Εγώ θέλω: Εξαιρετικά δύσκολη επιλογή. Νομίζω πως κι εγώ αυτό θα διάλεγα, αν και για πολύ μικρή διαφορά. Και στο Dark Knight και στο Hellboy ήταν πολύ καλή η χρήση του makeup, καλύτερη από πολλών ταινιών από comics. Άντε, ας του δώσουμε και ένα του Button. Να έχει να θυμάται το παλικαράκι...

Best Achievement in Visual Effects
Υποψήφιοι: The Curious Case of Benjamin Button, The Dark Knight, Iron Man.
Πιθανός Νικητής: Iron Man.
Εγώ θέλω: Same here. Καμία από τις άλλες δύο ταινίες δε χρησιμοποίησε τα visual effects όπως το Iron Man. Έχω πάντως την εντύπωση πως ίσως το Cloverfield είχε θέση στην 3άδα. Ίσως. Λέμε τώρα.

Best Achievement in Art Direction
Υποψήφιοι: Changeling, The Curious Case of Benjamin Button, The Dark Knight, The Duchess, Revolutionary Road.
Πιθανός Νικητής: The Dark Knight. Χρυσωμένο χάπι ή όχι...
Εγώ θέλω: ...δεν έχει σημασία. Δεν είναι τόσο μεγάλη νίκη αυτή, αλλά ναι, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα αυτής της ταινίας είναι σχεδόν γελοίο να βρίσκεται συνυποψήφια με το The Duchess ή το Revolutionary Road ας πούμε. Και νομίζω πως και το Australia λείπει από δω. The Dark Knight με τα μπούνια (I don't even know what that means!).

Best Performance by an Actor in a Supporting Role
Υποψήφιοι: Josh Brolin για το Milk, Robert Downey Jr. για το Tropic Thunder, Philip Seymour Hoffman για το Doubt, Heath Ledger για το The Dark Knight, Michael Shannon για το Revolutionary Road.
Πιθανός Νικητής: Heath Ledger. Αρκετά στοιχηματζίδικα έχουν σταματήσει να δίνουν ποσοστά για τη νίκη του εδώ και αρκετές μέρες.
Εγώ θέλω: Heath Ledger, δεν το συζητάμε. Και ο αμέσως επόμενος είναι ξεκάθαρος, ο Josh Brolin ήταν τέλειος στο Milk, απλά έπεσε πάνω στην περίπτωση. Απλά να, μπορώ να σκεφτώ καλύτερες υποψηφιότητες από του Downey Jr. και του Shannon. Για παράδειγμα τον Sam Rockwell του Frost/Nixon, τον John Malkovich του Burn After Reading και τον James Franco του Milk. Α μωρέ, δε βαριέσαι...

Best Short Film, Live Action
Υποψήφιοι: Auf der Strecke, Manon sur le bitume, New Boy, Grisen, Spielzeugland.
Πιθανός Νικητής: Auf Der Strecke λένε τα ιντερνέτια.
Εγώ θέλω: Δεν έχω ιδέα, δεν κατάφερα να βρω και να δω ούτε ένα από αυτά. Αλλά έχω μια απορία. Οι Αμερικανοί, μικρού μήκους δεν βγάζουν; Όλα από χώρες της Ευρώπης είναι.

Best Short Film, Animated
Υποψήφιοι: La Maison en petits cubes, Ubornaya istoriya - lyubovnaya istoriya, Oktapodi, Presto, This Way Up.
Πιθανός Νικητής: Presto.
Εγώ θέλω: Κατάφερα να δω μόνο τα 3 τελευταία. Αγαπώ τα short animation πάρα πολύ. Pixar rulez και το Presto είναι τέλειο, αλλά το Oktapodi έχει και το ελληνικό στοιχείο και είναι πολύ fun. Oktapodi λοιπόν!

Best Performance by an Actress in a Supporting Role
Υποψήφιοι: Amy Adams για το Doubt, Penélope Cruz για το Vicky Cristina Barcelona, Viola Davis για το Doubt, Taraji P. Henson για το The Curious Case of Benjamin Button, Marisa Tomei για το The Wrestler.
Πιθανός Νικητής: Penélope Cruz το λογικό, Amy Adams η έκπληξη.
Εγώ θέλω: Το Junebug δεν το έχω δει για να ξέρω, αλλά στο Doubt η Adams δεν ήταν κακή. Και προσωπικά την προτιμώ από την Penélope στην ταινία του Woody. Αλλά μου άρεσε και η Davis. Γενικά δεν είναι κακή κατηγορία, γι' αυτό άλλωστε και είναι ίσως η μοναδική από τις μεγάλες που παίζει τόσο πολύ. I'll go with Adams, but it's a close call.

Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published
Υποψήφιοι: The Curious Case of Benjamin Button, Doubt, Frost/Nixon, The Reader, Slumdog Millionaire.
Πιθανός Νικητής: Slumdog Millionaire(;)
Εγώ θέλω: Το Slumdog Millionaire σεναριακά ήταν το καλύτερο από τα 5. Εγώ όμως γιατί βλέπω πως θα του το κλέψουν;

Best Achievement in Sound Editing
Υποψήφιοι: The Dark Knight, Iron Man, Slumdog Millionaire, WALL·E, Wanted.
Πιθανός Νικητής: WALL·E.
Εγώ θέλω: Τα του ήχου είναι τα δυσκολότερα βραβεία για να κρίνω. Νομίζω όμως πως θα πάω με τον WALL·E, μιας και η μίξη του ήχου και τα sound effects είναι πολύ σημαντικά εδώ από οποιαδήποτε άλλη ταινία. Α, και αυτή είναι definitely ακόμα μια κατηγορία που νοιώθω πως λείπει το Cloverfield (στη θέση του Wanted πχ).

Best Achievement in Sound
Υποψήφιοι: The Curious Case of Benjamin Button, The Dark Knight, Slumdog Millionaire, WALL·E, Wanted.
Πιθανός Νικητής: The Dark Knight.
Εγώ θέλω: Παρότι ο projected winner αλλάζει εδώ, για μένα ισχύει ό,τι και παραπάνω.

Best Documentary, Features
Υποψήφιοι: The Betrayal - Nerakhoon, Encounters at the End of the World, Man on Wire, The Garden, Trouble the Water.
Πιθανός Νικητής: Man on Wire.
Εγώ θέλω: Είδα μόνο τα 2 από τα 5, δε μπόρεσα να βρω τα υπόλοιπα. Οπότε, ανάμεσα σε Man on Wire και Encounters at the End of the World θα πάω με το πρώτο, ήταν αρκετά καλύτερο από το δεύτερο.

Best Performance by an Actress in a Leading Role
Υποψήφιοι: Anne Hathaway για το Rachel Getting Married, Angelina Jolie για το Changeling, Melissa Leo για το Frozen River, Meryl Streep για το Doubt, Kate Winslet για το The Reader.
Πιθανός Νικητής: Kate fucking Winslet.
Εγώ θέλω: Κρίμα, κρίμα, κρίμα αν κερδίσει. Ναι, είναι αρκετά καλύτερη από το παρελθόν, αλλά δεν είχε καλύτερη ερμηνεία από την μάλλον ψιλοaverage της Streep, την καλύτερη ever (του ιδίου διαμετρήματος ερμηνευτικά με την Winslet) της Jolie και την λιγάκι βαρετή της Leo. Σίγουρα όμως δεν είχε καλύτερη ερμηνεία από την Anne Hathaway που αν δε γαμιόταν ο Δίας θα έπρεπε να πάρει το αγαλματάκι σπίτι φέτος. Η δική μου 5άδα θα ήταν: Sally Hawkins για το Happy-Go-Lucky, Michelle Williams για το Wendy and Lucy, Hathaway και Streep με την 5η θέση να διεκδικούν ισότιμα Jolie και Kristin Scott Thomas για το I've Loved You So Long.

Best Achievement in Editing
Υποψήφιοι: The Curious Case of Benjamin Button, The Dark Knight, Frost/Nixon, Milk, Slumdog Millionaire.
Πιθανός Νικητής: Milk.
Εγώ θέλω: Milk. Θα τσατιστώ αν δεν το κερδίσει. Έγινε πάρα πολύ καλή χρήση υλικού από εκείνη την εποχή και το editing της ταινίας έσκισε.

Best Foreign Language Film of the Year
Υποψήφιοι: Der Baader Meinhof Komplex, Entre les murs, Revanche, Okuribito, Vals Im Bashir.
Πιθανός Νικητής: Ναι, υπάρχει μια μικρή περίπτωση το Vals Im Bashir να μην κερδίσει, παρά τα δεκάδες βραβεία που έχει πάρει μέχρι στιγμής, στην πιο ανισόρροπη κατηγορία των φετινών Oscars. Ακούω κάτι για το Okuribito, αλλά θα το θεωρήσω ακόμα τεράστια έκπληξη αν χάσει ο Bashir.
Εγώ θέλω: Εγώ θέλω το Σουηδικό Let the Right One In! Η καλύτερη ταινία, από το The Dark Knight και πέρα, που έχω δει. Άχρηστοι και άσχετοι που δεν το έβαλαν. Και έχοντας δει μόνο τον Bashir (ήταν αδύνατο να βρεθούν οι υπόλοιπες), πιστεύω πως και το Gomorra είχε θέση στην πεντάδα. Ένιγουεις, είπαμε, υπάρχει έστω ο Bashir...

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song
Υποψήφιοι: Jai Ho από το Slumdog Millionaire, O Saya από το Slumdog Millionaire, Down to Earth από το WALL·E.
Πιθανός Νικητής: Down to Earth.
Εγώ θέλω: Νομίζω το Jai Ho, αν και το Down to Earth μου αρέσει. Θα άλλαζα όμως χωρίς δεύτερη σκέψη το O Saya του Slumdog με το The Wrestler του... The Wrestler! Έχει θέση στην τριάδα και ας μην το διάλεγα για το βραβείο. Α, αυτή τη μαλακία πως θα προβληθούν μόνο μερικά δευτερόλεπτα από το κάθε τραγούδι σε βίντεο; Κορυφαία έμπνευση guys, κορυφαία.

Best Achievement in Cinematography
Υποψήφιοι: Changeling, The Curious Case of Benjamin Button, The Dark Knight, The Reader, Slumdog Millionaire.
Πιθανός Νικητής: Slumdog Millionaire.
Εγώ θέλω: Ε, ναι. Ίσως το βραβείο που θα αξίζει περισσότερο από όλα η ταινία.

Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score
Υποψήφιοι: Alexandre Desplat για το The Curious Case of Benjamin Button, James Newton Howard για το Defiance, Danny Elfman για το Milk, A.R. Rahman για το Slumdog Millionaire, Thomas Newman για το WALL·E.
Πιθανός Νικητής: Slumdog Millionaire πιθανώς. Αλλά δεν υπάρχει καθαρό φαβορί, είναι πάνω από 2 κοντά...
Εγώ θέλω: Δεν ξέρω τι παίζει με τη μουσική του Vals Im Bashir. Νομίζω πως ίσως να έπρεπε να είναι στην πεντάδα. Από κει και πέρα, είτε κερδίσει ο Rahman, είτε ο Newman, ευχαριστημένος θα είμαι. Και οι δύο, εξαιρετικές δουλειές.

Best Documentary, Short Subjects
Υποψήφιοι: The Conscience of Nhem En, The Final Inch, Smile Pinki, The Witness from the Balcony of Room 306.
Πιθανός Νικητής: The Conscience of Nhem En. Ή κάποιο άλλο. Ποιός ξέρει;
Εγώ θέλω: Δεν είδα κανένα, οπότε δεν έχω άποψη.

Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen
Υποψήφιοι: Frozen River, Happy-Go-Lucky, In Bruges, Milk, WALL·E.
Πιθανός Νικητής: WALL·E.
Εγώ θέλω: WALL·E και πάλι WALL·E. Καλούλικα και τα υπόλοιπα σενάρια, ίσως να έβαζα το The Visitor και το The Wrestler στη θέση του Frozen River και του In Bruges εγώ βέβαια, αλλά one film to rule them all στην κατηγορία.

Best Performance by an Actor in a Leading Role
Υποψήφιοι: Richard Jenkins για το The Visitor, Frank Langella για το Frost/Nixon, Sean Penn για το Milk, Brad Pitt για το The Curious Case of Benjamin Button, Mickey Rourke για το The Wrestler.
Πιθανός Νικητής: Mickey Rourke.
Εγώ θέλω: ...να βγει Brad Pitt από την 5άδα. Ήταν καλύτερος στο Burn After Reading, για το Θεό! Εδώ ήταν ένα κενό πράγμα! Τον βγάζω και βάζω τον Clint Eastwood για το Gran Torino ή τον Josh Brolin (ίσως overall ο καλύτερος ηθοποιός όπου κι αν έπαιξε φέτος) για το W. ή ακόμα και τον Michael Sheen για το Frost/Nixon, όποια στιγμή θέλετε. Τέλος πάντων, οι άλλοι 4 ήταν πολύ καλοί. Νομίζω όμως πως βρίσκω τον Penn μια τρίχα καλύτερου του Rourke και δύο του Jenkins, οπότε θα μείνω σε αυτόν.

Best Achievement in Directing
Υποψήφιοι: Danny Boyle για το Slumdog Millionaire, Stephen Daldry για το The Reader, David Fincher για το The Curious Case of Benjamin Button, Ron Howard for Frost/Nixon, Gus Van Sant for Milk.
Πιθανός Νικητής: Danny Boyle. Έτσι κάπως θα αρχίσει το γλέντι για την νίκη του Slumdog.
Εγώ θέλω: Νομίζω πως όσον αφορά τη σκηνοθεσία, βρήκα τους Gus Van Sant και Danny Boyle απολύτως ισάξιους. Διαφορετικές ταινίες, διαφορετικές προσεγγίσεις, μα ισάξια μαεστρία. Και οι 2 είναι νικητές για μένα, όποιος το πάρει θα χαρώ. Αν έπρεπε οπωσδήποτε πάντως να διαλέξω, θα το έδινα στον Danny. Από δω, λείπει ο Christopher Nolan για το The Dark Knight, στη θέση του Daldry ας πούμε.

Best Motion Picture of the Year
Υποψήφιοι: The Curious Case of Benjamin Button, Frost/Nixon, Milk, The Reader, Slumdog Millionaire.
Πιθανός Νικητής: Slumdog Millionaire.
Εγώ θέλω: Να ξεκαθαρίσω την άποψη μου: The Dark Knight και WALL·E θα έπρεπε να είναι εκεί πέρα. Reader και Button θα μπορούσαν άνετα να κάνουν θέση γι' αυτές. Θα είχαμε μια άψογη λίστα τότε. Και όσο καλό και να ήταν το Slumdog Millionaire (και ήταν πραγματικά καλό), όλα τώρα μου φαίνονται υποκατάστατα. Ας νικήσει όμως έστω...

Αυτά για φέτος, ελπίζω σε μια καλύτερη χρονιά το 2009. Χωρίς άκυρους παρουσιαστές τύπου Hugh Jackman και με περισσότερες καλές ταινίες να διεκδικούν άξια τα βραβεία.

4 σχόλια:

 1. Τι post ποταμός είναι αυτό! :-)
  Δεν έχω πολλά σχόλια, μιας και τις περισσότερες ταινίες δεν τις έχω δει, αλλά θα συμφωνήσω για το Dark Knight!
  Άντε να δούμε τι θα δούμε αύριο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ, αλλά το Slumdog Millionnaire καλύτερη ταινία της χρονιάς με χαλάει κάπως. Εντάξει, ωραία ταινία, δεν λέω, αλλά όχι και BEST. Αν και μάλλον θα το πάρει γιατί στους Αμερικάνους αρέσουν αυτά τα εθνίκ σπαραξικάρδια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @deadendmind
  Όοοοολοι συμφωνούν για το Dark Knight!

  @Σοφία
  Ήταν μια πολύ καλή ταινία, στην οποία δυσκολεύτηκα να βρω μειονεκτήματα. Κυρίως όμως, ήταν καλύτερη από όλες τις υπόλοιπες της 5άδας. Ότι δεν είναι η καλύτερη ταινία της χρονιάς όμως, συμφωνώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή