Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα


Ήταν γύρω στα 1995-1996. Παρότι το internet και τα νέα μέσα δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα την ολοκληρωτική ισοπέδωση των παραδοσιακών μέσων και στην Ελλάδα τα ιδιωτικά κανάλια θεωρούνταν ακόμη νέο σχετικά φρούτο, ο μικρός Γιαννάκης βαριόταν πολύ την TV. Υπήρχαν μεν ακόμα μερικές αξιόλογες σειρές και εκπομπές για να δει το δωδεκατριάχρονο τότε παιδάκι, αλλά πολύ λιγότερες από 1 ή 2 χρόνια πριν, όταν ακόμα έβλεπε παιδικά με το τσουβάλι. Στην ΕΤ1 όμως, υπήρχε μια εκπομπή που δεν έχανε ποτέ...

Ήταν τα Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα (ή "Jeux Sans Frontières" στα Γαλλικά). Ήταν μια διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU), της ίδιας που διοργανώνει τη Eurovision. Ξεκίνησε το 1965 (από μια ιδέα του Charles de Gaulle), αν και η Ελλάδα διαγωνίστηκε μόνο 6 χρόνια, από το 1993 μέχρι το τέλος των Παιχνιδιών, το 1999. Ενδιάμεσα, τα Παιχνίδια είχαν σταματήσει από το 1983 μέχρι το 1988 που ξανάρχισαν.

Στο JSF διαγωνίζονταν δήμοι από όλη την Ευρώπη. Κάθε εκπομπή, λάβαινε μέρος σε διαφορετική χώρα και τα παιχνίδια είχαν σχέση με τον πολιτισμό και την ιστορία της. Έτσι, για παράδειγμα το 1993 στο Μαρούσι το θέμα ήταν "Οι 12 άθλοι του Ηρακλή", ενώ το 1995 στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου ήταν "Μύθοι του Αισώπου".


Από τα Παιχνίδια που έγιναν στον Πόρο το 1994.

Γινόταν αρκετά παιχνίδια, 8 με 10, αναλόγως τις χώρες που συμμετείχαν κάθε χρονιά. Κάθε ομάδα είχε και ένα Joker, το οποίο σε όποιο παιχνίδι από όλα θεωρούσε πως είναι καλύτερη, έβαζε το Joker της και διπλασίαζε τους πόντους της. Ακόμα, υπήρχε ένα παιχνίδι που συμμετείχαν 2 ομάδες σε κάθε γύρο και κρατούσε από την αρχή μέχρι το τέλος της κάθε εκπομπής (μέχρι να διαγωνιστούν όλες οι ομάδες δηλαδή), το περίφημο Fil Rouge.


Ένα Fil Rouge από το 1995, με αντίπαλο την ομάδα της Ουγγαρίας.

Η τελευταία εκπομπή κάθε χρονιάς ήταν ο μεγάλος τελικός: Εκεί έπαιρναν μέρος οι πόλεις που είχαν συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στις προηγούμενες εκπομπές από κάθε χώρα.

Η Ελλάδα δεν νίκησε ποτέ έναν μεγάλο τελικό. Γενικά, ήμασταν λίγο του κλότσου και του μπάτσου, συνήθως ξεκινούσαμε καλά και καταλήγαμε να τελειώσουμε τελευταίοι ή έστω προτελευταίοι. Στους μεγάλους τελικούς πήραν μέρος: ο Πόρος το 93 και 94, η Ρόδος το 95 που έφερε και την 1η νίκη στο Μιλάνο της Ιταλίας σε ισοβαθμία με το Eger της Ουγγαρίας και προσπέρασε σε βαθμούς την Πάτρα που βγήκε μόνη πρώτη στο Fort Manoel της Μάλτας, η Κάλυμνος το 96, η Ξάνθη το 97, η Κομοτηνή το 98, ίσως η καλύτερη ομάδα όλων, αφού πήρε την 3η μας νίκη και έφτασε στη 2η θέση του τελικού και η Πάτρα το 99, που κι αυτή έφτασε τη 2η θέση του τελικού.

Από το 1996, το παιχνίδι είχε αλλάξει ριζικά. Οι εκπομπές γινόταν σε μια μόνο χώρα (πάντα στην Ιταλία, εκτός από το 1997) και αυτό επηρέασε τη διοργάνωση που έχασε σταδιακά το ενδιαφέρον της. Έτσι, το 2000 το πρόγραμμα ακυρώθηκε. Πριν 2 χρόνια σκεφτόταν να το ξαναρχίσουν, αλλά λόγω ακριβού κόστους παραγωγής, αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, προς μεγάλη απογοήτευση των fans της εκπομπής που όπως έμαθα γράφοντας αυτό το post, δημιούργησαν ένα petition για να επιστρέψει η εκπομπή στα κρατικά κανάλια όλης της Ευρώπης. Εννοείται πως υπέγραψα!

Θυμάμαι αρκετά πράγματα και ειδικά τους τελικούς. Θυμάμαι τις περιγραφές της Δάφνης Μπόκοτα, του Φίλιππου Σοφιανού και, την όχι τόσο καλή όσο οι υπόλοιπες, του Κώστα Σγόντζου τα τελευταία χρόνια και το πως οι παρουσιαστές από όλες τις χώρες αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους. Θυμάμαι πως μαζευόμασταν με τους δικούς μου και τη βλέπαμε φανατικά όσο τίποτε άλλο στην TV. Χαιρόμασταν με τις νίκες, λυπόμασταν με τις ήττες μας, είχαμε συμπάθειες ανάμεσα στους συμμετέχοντες και ανάμεσα στις ξένες χώρες, είχε πλάκα που εξηγούσε και πράγματα γι' αυτές, φαγητά, έθιμα, μνημεία. Θυμάμαι και τον Dennis που βλέπετε εδώ πιο πάνω, τον τρελιάρη κριτή των Παιχνιδιών. Ήταν ωραία...

Πηγές: Wikipedia eng/gre, JSFnetUK (με όλα τα αποτελέσματα από όλες τις χρονιές), JSFnet Greece (το ελληνικό site).

17 σχόλια:

  1. Αααααααα, θυμήθηκα κι εγώ τα νιάτα μου τώρα! :-Ρ
    Βλέπαμε τα Παιχνίδια με τον αδερφό μου κάτι βαρετά καλοκαίρια και πάντα μας άρεσαν, αν και δεν τα βλέπαμε τόσο φανατικά όσο εσείς. Ωραία ήταν όμως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α ρε, πού τα θυμήθηκες! ήταν κ μένα μια από τις αγαπημένες μου εκπομπές. είχε πάρει μέρος κ ο προπονητής μου της κολύμβησης, κ είχαν βγει πρώτοι νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι μου θυμισες... δεν τα εχανα ποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με πήγες αρκετά πίσω! Δηλώνω κι εγώ fan των Παιχνιδιών χωρίς Σύνορα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @deadendmind
    Πολύς κόσμος είχε περάσει τα καλοκαίρια του έτσι...

    @κούνελος
    Με τη Θεσσαλονίκη; Δε βγήκε ποτέ πρώτη. Είχε μια 5η θέση το 94 (αλλά παρόλα αυτά ήταν 2η σε βαθμούς εκείνη τη χρονιά και έχασα από τον Πόρο τη συμμετοχή στον τελικό) και μια, τελευταία νομίζω, θέση το 95.

    @Marvin
    Ομοιοπαθής λοιπόν! Τελικά ήμασταν πολλοί οι φανατικοί!

    @Γκρινιάρης
    Με τη φλασιά που έφαγα κι εγώ χτες, ταξίδεψα 10 χρόνια πίσω. Αχ, ωραία που ήταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και το σκεφτόμουν χθες το βράδυ όταν έκανες την ερώτηση! Εγώ το έβλεπα όποτε το πετύχαινα και ενθουσιαζόμουν! Τι ωραία, που ήταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είχε την πλάκα του και σε ενθουσίαζε όντως, τι να λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. νομίζω πως ήταν πατρινός, αλλά δεν θυμάμαι κιόλας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. γεια σου πατριδα,πολυγυρινε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα θυμάμαι τα παιχνίδα χωρίς σύνορα, τα είχα δει σε μια εκδρομή στη Γαλλία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πιστεύω ότι θα επιστρέψουν πάλι κάποια στιγμή!
    Εγώ είχα διοργανώσει Παιχνίδια χωρίς σύνορα με παιδιά της γειτονιάς μου χορισμένοι ανά δύο σε 6 ομάδες:)...εντελώς τυχαία κέρδισε η ομάδα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Σοφία
    Εννοείς ζωντανά; Από κοντά;

    @the-Vaios-show
    Ώπα, αυτό το είχα ξεχάσει! Κι εμείς είχαμε διοργανώσει αγώνες με πρότυπο τα ΠΧΣ στη γειτονιά! Και μάλιστα πάνω από 1 φορά! Μα πως το είχα ξεχάσει αυτό;
    Καλωσήρθες Vaie!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ta "paixnidia xwris synora theloume na erthoun ksana stin tilewrasi!!!
    ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΚΡΟΥΠ ΜΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK!!! ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Sto elliniko site gia ta Pexnidia xoris sinora to opoio gia tin istoria itan to 1o pou egine apoklistika gia ta JSF, boreite na katevasete ekpobes ton JSF. Sigekrimena: 1979 Voni Germanias, 1982 Sheborne M.Vrettanias & Sibenik Yugoslavias kathos kai 1988 apo Portogalia.
    http://www.freewebs.com/jsfnet
    Gia tin istoria.... to 1999 tha borousame na eihame keridisi gia 1h fora ton megalo teliko, alla i atihia tis Patras me tous Jocker htipise ksana... vevea ehoume kai tis ipopsies mas gia to proteleutaio pexnidi me to lavirintho opou o Italos vrike tin eksodo "poli eukola"..... hmmmm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Tha itan teleia ean mporousan na ksanarxisoyn ta paixnidia xoris sunora. Ipirxan kai iparxoun polloi fanatikoi mexroi simera.
    It would be nice if they start again the JSF games. There were many fans in the past and they are still today, old and new.
    JSF FOREVER!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή