Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Mamma Mia!


Δεν ήξερα για τι ακριβώς ήθελα να είναι αυτό το post. Για τους Abba ή για την ταινία που έκανε πρεμιέρα πριν μερικές μέρες στους Ελληνικούς κινηματογράφους; Επειδή όμως για τους Abba δε θα έγραφα αν δεν είχα δει την ταινία και αυτή δε θα μου άρεσε τόσο αν δεν είχε να κάνει με τα τραγούδια τους, αυτό το post θα μιλήσει και για τα 2 από λίγο. Από την αρχή όμως...

Οι Abba είναι ένα Σουηδικό ποπ συγκρότημα, με 4 μέλη (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid), που από το 1972 μέχρι το 1982 κυριάρχησαν στα charts παγκοσμίως. Η Wikipedia λέει:
ABBA received immense international popularity employing catchy song hooks, simple lyrics, and a Wall of Sound achieved by overdubbing the female singers' voices in multiple harmonies.
Σωστή ή λάθος, έτσι ή αλλιώς, οι Abba ξεκινούν να περιοδεύουν σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, αφού γίνονται δημοφιλής ανά τον κόσμο, είναι άλλωστε το πρώτο pop group της ηπειρωτικής Ευρώπης που κατακτά μια συνεχή παρουσία στα ψηλά των charts σε αγγλόφωνες χώρες (Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Καναδάς, Ιρλανδία, Ν.Ζηλανδία, Ν.Αφρική).

Η επιτυχία φυσικά κάνει τις σχέσεις των μελών να ταραχτούν και οι 2 γάμοι (Björn-Agnetha και Benny-Anni-Frid) διαλύονται, όμως όλοι συμφωνούν να μείνουν στο συγκρότημα. Και μέσα από αυτά τα προβλήματα, οι Abba μεγαλώνουν, αλλάζουν και αυτό φαίνεται στα τραγούδια τους. Ο τελευταίος τους δίσκος τον Νοέμβριο του 1981, "The Visitors" δε μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί "χαλαρός". Τραγούδια όπως το When All Is Said And Done, One Of Us, Slipping Through My Fingers δείχνουν ωριμότητα και το τέλος της δικιάς τους εποχής...

8 δίσκοι που έχουν πουλήσει συνολικά 400 εκατομμύρια δίσκους και συνεχίζουν να πουλάνε 2 με 3 εκατομμύρια κάθε χρόνο. 1 πρώτη θέση στη Eurovision το 1974 με το Waterloo. Πολλά τραγούδια που έχουμε όλοι στα αφτιά μας.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1999 η Phyllida Lloyd σκηνοθετεί στη σκηνή του Prince Edward Theatre το μιούζικαλ Mamma Mia!, βασισμένο στα τραγούδια (και όχι στην ιστορία όπως μπορεί να νομίζουν κάποιοι) των Abba. Το 2001 ανέβηκε για πρώτη φορά στο Broadway και η μεγάλη του επιτυχία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σε πολλές γλώσσες. Είναι πια το 17ο μακροβιότερο μιούζικαλ του Broadway (The Phantom of the Opera, Cats και Les Misérables τα 3 πρώτα για όποιον είναι αρκετά nerd ώστε να θέλει να μάθει).

Φέτος, η κινηματογραφική εκδοχή του μιούζικαλ βγαίνει στους κινηματογράφους. Τραβηγμένη στην Ελλάδα, αφού το σενάριο προβλέπει Ελληνικό νησί, με ένα πολύ καλό cast αποτελούμενο από τους Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Julie Walters, Amanda Seyfried (hot!), Christine Baranski και Dominic Cooper και με τη Phyllida Lloyd και πάλι στη σκηνοθεσία. Απολύτως fun και χαλαρή καλοκαιρινή ταινία, που χωρίς να της λείπει το συναίσθημα σου ανεβάζει τη διάθεση και σε κάνει να θες να χορέψεις σε όλη τη διάρκειά της με τα τραγούδια των Abba. Το να τραγουδήσεις δεν είναι επιλογή δικιά σου. Η ταινία στο βγάζει από την αρχή κιόλας...

Και που θέλω να καταλήξω μετά από όλα αυτά; Ότι μου αρέσουν πολύ οι Abba, βασικά. Βρίσκω στα τραγούδια τους μικρές ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος, ευχάριστα και κάτι παραπάνω, όμορφα και ανεβαστηκά, να σε πιάνουν και να σε ρίχνουν στο χορό χωρίς καν να το καταλάβεις.

Το Mamma Mia με όλη τη σκηνή του, το υπέροχο Our Last Summer, το συγκινητικό Slipping Through My Fingers, το υπέροχα εκτελεσμένο από τη Meryl Streep, The Winner Takes It All, μια από τις πιο ωραίες στιγμές σε ταινία, το When All Is Said And Done ακόμα και με την αγριοφωνάρα του Brosnan, το Take A Chance της Julie Walters είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια των Σουηδών που θα ακούσετε. Προσωπικά, έχω το soundtrack να παίζει εδώ και λίγες μέρες. Δε σας δίνω όμως link για κανένα από τα παραπάνω, γιατί αν δείτε την ταινία θα σας το χαλάσει λίγο.

Το τραγούδι που παίζει στους τίτλους τέλους όμως, που είναι και το αγαπημένο μου, το Thank You For The Music, θα το βρείτε πατώντας στον τίτλο...

So I say
Thank you for the music, the songs I'm singing
Thanks for all the joy they're bringing
Who can live without it, I ask in all honesty
What would life be?
Without a song or a dance what are we?
So I say thank you for the music
For giving it to me

3 σχόλια:

  1. Ακόμα ένα post για musical! Λοιπόν, θυμήθηκα που πρωτοάκουσα Abba σε ταινία και χάρηκα! Στο "Diana and Me" και μετά από την Bridget! Εντάξει... θα υποχωρήσω... θα πάω να αγοράσω το soundtrack της ταινίας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασικά, το soundtrack σπέρνει! Χαλαρά το cd του καλοκαιριού μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή