Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

The Dark Tower

Ξέρετε πως είμαι μεγάλος φαν του Stephen King. Καιρός λοιπόν να μιλήσω για το πιο μεγαλεπήβολο έργο του. The Dark Tower, κυρίες και κύριοι, ένα πραγματικό έπος φαντασίας (αν και η επιστημονική φαντασία, το western και ο τρόμος παίζουν κι αυτά πολύ), που ο ίδιος ο King αναφέρει σαν το magnum opus του.

Η σειρά είναι εμπνευσμένη από το ποίημα "Childe Roland to the Dark Tower Came" του Robert Browning. Ακόμα, ο συγγραφέας εμπνεύστηκε από το Lord Of The Rings, το θρύλο του Αρθούρου και το western The Good, the Bad and the Ugly. Ο πρωταγωνιστής Roland έχει φτιαχτεί στο πρότυπο των χαρακτήρων που ενσάρκωσε ο Clint Eastwood στις ταινίες του Sergio Leone.

Ο Roland είναι το τελευταίο μέλος ενός "ιπποτικού" τύπου τάγματος που ονομάζονται Gunslingers (Πιστολέρο). Ο κόσμος που ζει είναι διαφορετικός από τον δικό μας, αλλά φέρει εκπληκτικές ομοιότητες. Οργανωμένη πολιτικά με φεουδαρχικό σύστημα, μοιράζεται τεχνολογικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά με την παλιά Αμερικανική Δύση, αλλά ταυτόχρονα φέρει μαγικές δυνάμεις, καθώς και υπολείμματα μιας πολύ προχωρημένης, αλλά εδώ και καιρό χαμένης κοινωνίας.

Η αναζήτηση του Roland είναι να βρει τον Dark Tower, ένα μυθικό κτίσμα που λέγεται πως είναι ο σύνδεσμος όλης της δημιουργίας. Ο κόσμος του Roland λέγεται πως έχει "προχωρήσει" και όντως φαίνεται πως διαλύεται στις συνάψεις του -δυνατά έθνη καταστρέφονται από τον πόλεμο, ολόκληρες πόλεις και περιοχές εξαφανίζονται από το πρόσωπο της γης χωρίς να αφήσουν ίχνη, ο χρόνος δεν περνάει κανονικά, ακόμη κι ο ήλιος μερικές φορές ανατέλλει από το Βορρά και δύει στην Ανατολή.

Η πορεία του, μέσα σε διαφορετικούς κόσμους, με το "Ka" (σαν να λέμε "μοίρα" στη High Speech του κόσμου του Roland) να τον οδηγεί και οι περιπέτειες του ήρωα σίγουρα δε θα σας αφήσουν αδιάφορους.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον, για τους φίλους του King, το γεγονός πως πάρα πολλά από τα υπόλοιπα έργα του έχουν δεσμούς με τα βιβλία του Dark Tower. Δεκάδες τοποθεσίες, χαρακτήρες, γεγονότα ξεπηδούν από το ένα βιβλίο στο άλλο και ο King ξέρει να παίζει τέτοια παιχνίδια εξαιρετικά.

7 βιβλία λοιπόν:
  1. The Dark Tower I: The Gunslinger (1982)
  2. The Dark Tower II: The Drawing of the Three (1987)
  3. The Dark Tower III: The Waste Lands (1991)
  4. The Dark Tower IV: Wizard and Glass (1997)
  5. The Dark Tower V: Wolves of the Calla (2003)
  6. The Dark Tower VI: Song of Susannah (2004)
  7. The Dark Tower VII: The Dark Tower (2004)
Θεωρώ καλύτερο το Wizard and Glass, όπου ο Roland αφηγείται το τι συνέβη πριν την αρχή του πρώτου βιβλίου. Κάθε ένα όμως έχει τη δικιά του αξία και μας πηγαίνει κάθε φορά ένα βήμα κοντύτερα στον Dark Tower.
Μετά την έκδοση και του τελευταίου βιβλίου, ένα graphic novel ξεκίνησε, αυτή τη φορά παίρνοντας την ιστορία χρονολογικά. Έτσι, το πρώτο arc έχει τίτλο The Gunslinger Born και αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του Wizard and Glass, τέταρτου βιβλίου της σειράς για το οποίο είπα πιο πριν. Από κει, θα συνεχίσει με το The Long Road Home. Είμαι περήφανος κάτοχος του πρώτου και περιμένω το δεύτερο!

Πριν λίγους μήνες, ο J. J. Abrams, δημιουργός του Lost (μεταξύ άλλων), ανακοίνωσε πως δουλεύει μαζί με τον Damon Lindelof (co-creator και executive producer και αυτός του Lost) πάνω σε ένα προσχέδιο για την κινηματογραφική εκδοχή του Dark Tower. Ελπίζω να μη μιλάμε απλά για 1 ή για 2 ταινίες, γιατί θα χαθούν τόσα πολλά που απλά δεν αξίζει τον κόπο. Κι όσο κι αν σχεδόν καμία ταινία προερχόμενη από βιβλίο του King δεν ήταν αξιόλογη, έχω υπερβολική πίστη σε αυτούς τους 2, μιας και είναι μεγάλοι fan του συγγραφέα και έχουν προσθέσει αρκετές "Kingιές" στο Lost...

2 σχόλια:

  1. Τι ωραίο post. Πέρα από το γεγονός ότι ήμουν και εγώ φαν του King, το βρήκα πάρα πολύ ενημερωτικό και πλήρες! Μπράβο ρε συ! I am impressed!

    ps: Αυτό το πρώτο που έχεις και το δεύτερο που περιμένεις, θα το κυκλοφορήσεις ή να πάω να κατεβάσω το amazon?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να'σαι καλά! Το είχα μεράκι εδώ και καιρό να γράψω κάτι.

    P.S. Θα σε το φέρω! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή