Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Laço Tayfa


Θα έχουν περάσει πια 5 χρόνια. Ανάμεσα στη σειρά των καφέ δίπλα στην Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει ανοίξει ένα πολύ μικρό μαγαζάκι σαν ουζάδικο. Είμαι ένας από τους πρώτους πελάτες, μαζί με την παρέα μου τότε. Καλεσμένοι όλοι ενός συναδέλφου-μπουζουξή του ενός από τους φίλους μου, ο οποίος αποδεικνύεται μεγάλη μορφή.

Συζητάμε διάφορα, ούζο και μεζέδες δε σταματάνε να έρχονται για ώρες αφού ήμασταν "γνωστοί" του μαγαζιού, ερχόμαστε στο κέφι, πιάνουμε τα όργανα, τραγουδάμε, περνάμε καλά. Μέχρι που έχουν περάσει ώρες κι είμαστε όλοι λιώμα, εκτός από το συνάδελφο-μπουζουξή που είπα παραπάνω. Ο οποίος θέλει να μας βάλει να ακούσουμε ένα cd "που παίζουν κάτι τρελά μέσα, θα κουφαθούμε". Έτσι γνωρίζω τους Laço Tayfa, μέσω του τελευταίου τους δίσκου, του Hicaz Dolap και ακούω το καταπληκτικό Şurmat. Και τους ξεχνάω, χάνω μάλιστα και το cd που είχα.

Μερικά χρόνια αργότερα, η Saigon με τον Trypokarydou μου λένε "αυτό πρέπει να ακούσεις, θα σου αρέσει". Και συναντιέμαι ξανά με τους Laço Tayfa, για να ανακαλύψω δύο εντελώς διαφορετικές πλευρές: Αυτή του πρώτου τους δίσκου, In the BuzzBag, σε συνεργασία με τους Brooklyn Funk Essentials (ακούστε πχ το Magick Karpet Ride) και του δεύτερου, Bergama Gaydasi, με το γλυκό, μελαγχολικό, μαγικό Ay Gız.

Ποιοι είναι οι Laço Tayfa; Ένα τούρκικο συγκρότημα που αντιπροσωπεύει μια νέα μουσική σύνθεση μέσα από την παράδοση των Τούρκων Ρομά. Laço, ρουμάνικη λέξη που θα πεί "καλό". Tayfa, αραβικής προέλευσης τούρκικη λέξη που υποδηλώνει μια εναρμονισμένη ομάδα, μια μεγάλη οικογένεια, ένα μουσικό σύνολο. Μουσικοί που πειραματίζονται, που μοιράζονται το όραμα για μια μουσική της συνεργασίας, που ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Που ανακαλύπτουν νέους μουσικούς δρόμους.

Παραδοσιακή Τούρκικη μουσική συνδυασμένη με στυλ της παγκόσμιας σύγχρονης μουσικής, μέσα από τους ήχους πολλών διαφορετικών οργάνων που όλα έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή και σημαντική θέση στα κομμάτια του συγκροτήματος. Η λογική της τζαζ δε λείπει από δω. Ακούστε τους...

(Οι Laço Tayfa στο MySpace, Last.fm, Youtube)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου