Πριν 20 χρόνια (τα οποία θα συμπληρώσει στις 17 του μήνα) ο γεννημένος στην Νέα Υόρκη, 32χρονος Scott Adams, δημιουργεί τον Dilbert με το παρακάτω strip (πατήστε πάνω στην εικόνα για να τη δείτε μεγαλύτερη)...
Με τον ομώνυμο χαρακτήρα, έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό με όρθια γραβάτα σαν πρωταγωνιστή, και πολλούς άλλους χαρακτήρες να προστίθενται στη πορεία αυτών των 20 χρόνων (όπως ο Wally, ένας συνάδελφος του Dilbert, ο Dogbert, ο μεγαλομανής σκύλος του Dilbert και ο Pointy-Haired Boss, το αφεντικό του), το comic strip εξερευνά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των μηχανικών, τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, την ανικανότητα των διοικητικών στελεχών των εταιριών, τη γραφειοκρατεία και την αφέλεια του κοινού.
Σε μια εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν το νέο μεγάλο εργαλείο και στη συνέχεια το internet και όσα ο συνδυασμός αυτών των 2 έφεραν στον επιχειρηματικό κόσμο (και συνεχίζουν να φέρνουν και σήμερα), ο Dilbert ήταν η φωνή όσων στραβών και παλαβών συνέβαιναν σε μια corporative Αμερική που κατακλυζόταν από CEOs και managers κάθε τύπου και... τρέλας!
Στην αρχή, το σκηνικό κινούνταν κυρίως στο σπίτι του Dilbert. Σύντομα όμως, το comic από την διερεύνηση του τρόπου ζωής του Dilbert πέρασε στην εργασία του και ξεκίνησε να αναπτύσσεται και να παίρνει μπρος σατιρίζοντας την τεχνολογία, το χώρο εργασίας και τα θέματα των εταιριών, όπως είπαμε παραπάνω.
Εξόφθαλμα γελοίες αποφάσεις από τους χαρακτήρες, η εξαιρετικά καλοστημένη κακοδιαχείριση της εταιρίας από τα μεγάλα κεφάλια και οι νεολογισμοί του Adams (πχ. frooglepoopillion: Δημιουργήθηκε όταν η εταιρία αποκαλύφθηκε πως έχει τόσο χρήμα που δεν υπάρχει λέξη να το περιγράψει) έκαναν τον Dilbert και την παρέα του ακόμη πιο αστείους και ώθησαν τους fan του να μιλούν για "Dilbertesque" για να παραλληλίσουν καταστάσεις της πραγματικής ζωής με του comic.
Μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια, ο Dilbert πέρα από τα comicbooks έχει γίνει δεκάδες βιβλία που αφορούν την κουλτούρα του και αρκετά που αφορούν τον κόσμο των επιχειρήσεων. Μερικά από αυτά γραμμένα από τον ίδιο τον Scott Adams, όπως το The Dilbert Principle που σήμερα τέλειωσα (γι' αυτό και το post). Πολύ αστείο, με πάρα πολλά strips και κείμενα. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, να το πει στα σχόλια και είναι δικό του...
Εκτός από αυτά όμως, έχει γίνει και: τηλεοπτική σειρά (παίχτηκε στο UPN το 1999/2000 και μέτρησε 2 season και συνολικά 30 επεισόδια), επιτραπέζια (το ομώνυμο αλλά αναμένεται και το Escape from Cubeville, γούνινα, παιχνίδια με κάρτες και παιχνίδια για να τα ζουλάς, μέντες και burrito με το όνομα Dilberito!
Μπορείτε να γνωρίσετε τους βασικούς χαρακτήρες εδώ αλλά και εδώ. Να διαβάσετε το blog του Scott Adams. Να δείτε εδώ όλα τα strips από το 1989 μέχρι σήμερα. Να προσθέσετε στον Google Reader σας (ή σε οποιονδήποτε άλλο RSS Reader) το stripάκι πατώντας εδώ. Στο Youtube για να δείτε μερικά "σφηνάκια" animated video.
Χεχε! Τέλειος ο Dilbert, αν και δεν έχω ασχοληθεί πολύ μαζί του. Και το Dilberito είναι vegan, wow!..
ΑπάντησηΔιαγραφήλολ ρε, δεν τον ήξερα γαμάει!
ΑπάντησηΔιαγραφήα τώρα που το σκέφτομαι κάτι share δεν είχες κάνει?
@Shiroi Taka
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, είναι vegan; Ούτε που το είδα ρε! :-)
@κούνελος
Ναι, ναι. Και νομίζω και πάνω από μια φορά. Και η dem έχει κάνει κάποιο. Γαμάει ο Dilbert λέμε!
Καλά βρε, ΤΩΡΑ το τέλειωσες? LOL
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ διάβασα το "The Dilbert Future" πριν τα Χριστούγεννα και έπαθα (για άλλη μια φορά) την πλάκα μου με τον Adams. Αν ενδιαφέρεσαι, σου το δανείζω!
Saigon
Εγώ θα φανώ πολύ γυφτάκι άμα ζητήσω το The Dilbert Principle καλέ θείο; Πολύ ωραίο post. Ναι όντως γαμάει :)
ΑπάντησηΔιαγραφή@Saigon
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, το καλό πράγμα αργεί! :-)
@mafalda
Όχι καλέ θεία, θα στο φέρω, τι λες τώρα;
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία και χαμόγελο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω με πάθος τον Dilbert!
ΑπάντησηΔιαγραφή